Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Claude Moniquet tror att Europa kommer att få leva med ett ökat terrorhot under lång tid. Hör honom förklara varför. Foto: SVT/TT

Terrorexperten efter Bryssel-attacken: Vi kan förvänta oss fler dåd

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollssupportrar sköts ihjäl i Bryssel bara dagar efter att en lärare knivmördats i Frankrike. Terrorattacker där förövarna svurit trohet till IS. Terrorexperten Claude Moniquet är inte förvånad – och han menar att fler dåd är att vänta. 

– Vi kommer få leva med terrorhot under flera år, om inte decennier, säger han i Utrikesbyrån.

Den 16 oktober sköts två svenskar till döds i den belgiska huvudstaden Bryssel. Ett dåd som terrorsekten IS tog på sig. 

Samtidigt pågår en rättegång i Tyskland mot två IS-kopplade bröder som planerat en attack mot en kyrka i Sverige. Nu ställer sig många frågan: Är IS-terrorn tillbaka i Europa? 

Utrikesbyrån

Den belgiska terrorexperten Claude Moniquet, med bakgrund inom säkerhetstjänsten, anser att vi står inför ett dubbelt terrorhot. 

– Vi kommer med all säkehet att ha attacker från individer. Men vi kommer förmodligen också att se vad vi inte sett på flera år, vilket är attacker från strukturella nätverk, av terrorceller, säger han i Utrikesbyrån.

Kriget i Israel kan trigga

Under åren 2015-2017 drabbades Europa av flera blodiga terrordåd som terrorgruppen Islamiska staten, IS, tog på sig. Sedan dess har de fört en tynande tillvaro, men kriget mellan Hamas och Israel ökar risken för nya dåd, enligt Claude Moniquet. 

– Israels mål är att förstöra Hamas. För att förstöra Hamas måste de gå in i Gaza. Och då har vi risk för en stor våg av attacker i framför allt Europa. 

Att flera europeiska länder, som Frankrike och Storbritannien, visat stöd för Israels rätt att försvara sig är också något som kan trigga islamister, menar Moniquet. 

– Det är ytterligare en uppvigling för terroristerna att attackera inte bara israeliska eller judiska mål, utan även mål i Europa. 

Claude Moniquet tror att Europa kommer att få leva med ett ökat terrorhot under lång tid. 

- Om läget blir lugnare i Mellanöstern kan hotet minska en aning, men det kommer fortfarande att finnas där. Och varje gång något sker, som koranbränningen i Stockholm, kommer terrorhotet öka. 

Se Utrikesbyrån: Måltavla Sverige om terrorns återkomst till Europa och varför Sverige blivit terroristernas mål på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet