600 poliser bevakar Berlin Marathon, som äger rum samma dag som det tyska parlamentsvalet. Arkivbild. Foto: TT

Fortsatt hög terrorhotbild inför valet i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Terrorhotbilden är fortsatt hög inför söndagens parlamentsval i Tyskland.

Polisen i Berlin ställs inför en extra stor utmaning. Samma dag går Berlin Marathon av stapeln – med hundratusentals åskådare ute på gator och torg.

Tyskland har skakats av en rad terrordåd den senaste tiden. I december förra året dog tolv personer när en lastbil körde in i en julmarknad i Berlin. I juli samma år skadades fem personer vid en yxattack på ett tåg i närheten av Würzburg och bara dagar senare skadades tolv vid ett självmordsdåd i Ansbach.

LÄS MER: Lastbil körde in i folkmassa i Berlin

Val i Tyskland 2017

På söndag går tyskarna till parlamentsval samtidigt som Berlin Marathon äger rum i den tyska huvudstaden. Nästan 40.000 löpare har anmält sig och hundratusentals åskådare väntas kanta gatorna. Polisen i Berlin har satt in 600 poliser för att bevaka loppet, skriver Berliner Morgenpost.

För polisen är det i princip omöjligt att skydda människor från terrorangrepp längs den 42 kilometer långa sträckan.

Ingen förhöjd hotbild

Enligt Tysklands federala polis, Bundeskriminalamt, visar de attentat som islamistiska terrorister genomfört den senaste tiden i Tyskland och i grannländerna att faran för terrordåd är verklig.

Men än så länge har myndigheterna inte gått ut med någon terrorvarning med anledning av valet eller maratonloppet. Inrikesminister Thomas de Maizière uppger att hotbilden i Tyskland är ”oförändrat hög”.

– För Berlin Marathon har förbundssäkerhetsmyndigheterna inga konkreta indikationer på möjliga attentatsförsök, säger han enligt Rheinische Post.

Inte optimalt

Stephan Mayer, inrikespolitisk talesperson för regeringspartiet CSU, menar att det inte är optimalt att maratonloppet äger rum samma dag som valet. Men socialdemokratiska SPD:s gruppledare i tyska riksdagen, Thomas Oppermann, försvarar tidpunkten.

– Det måste vara möjligt att ha stora evenemang, även när det är en logistisk utmaning. Om vi kapitulerar av rädsla för terrorister har vi redan förlorat, säger han.

Senast i somras varnade myndigheterna för att det är sannolikt med fler attacker utförda av islamistiska extremister i Tyskland. Ungefär 680 extremister i landet ansågs vara så farliga att de kunde genomföra attacker, uppgav AP.

LÄS MER: 17-årig pojke gick till attack med yxa

LÄS MER: En person död i explosion på restaurang i Tyskland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet