Rysslands president fick en tillsägelse av USA:s president Donald Trump under G20-mötet i Osaka. Foto: EBU

Trumps skämt till Putin: ”Lägg dig inte i amerikanska valet”

Uppdaterad
Publicerad

Inför att Donald Trump och Vladimir Putin skulle träffas i enrum under G20-mötet i Osaka hölls en presskonferens med de två presidenterna. Trump fick då frågan om han skulle ta upp ämnet om den påstådda ryska inblandningen i amerikanska presidentvalet – på vilken han leende vände sig till Putin och sa: ”Lägg dig inte i valet.”

Det var med en skämtsam inställning Trump hanterade frågan om skandalen som lett till den uppmärksammade utredningen av hans presidentvalskampanjs eventuella rysskopplingar. Även Putin förblev leende.

Under de senaste åren har relationerna mellan USA och Ryssland blivit alltmer infekterade, inte minst efter att det att Ryssland annekterade ukrainska Krim-halvön 2014 och valde att stötta Bashar al-Assad i kriget i Syrien.

Putin: Relationen ”sämre och sämre”

I en TV-intervju ska Putin nyligen ha beskrivit att läget mellan Moskva och Washington ”blir sämre och sämre”, rapporterar The Guardian.

Trump å sin sida har strävat efter att stärka relationerna till Putin, inte minst som ett led i hans ambitioner att hålla Nordkoreas utveckling av kärnvapen i styr.

– Det är en stor ära att träffa president Putin. Vi har mycket att diskutera, inklusive handel och nedrustning, sa Donald Trump inför sammankomsten.

Första mötet på ett år

Presskonferensen med Trump och Putin hölls innan det personliga mötet mellan de två ledarna. Det äger rum under G20-mötet i Osaka, Japan, och är deras första formella träff sedan toppmötet i Helsingfors förra året.

Mötet mellan presidenterna har varit en av G20:s största snackisar, men det mest omtalade sker förmodligen under morgondagen då Trump träffar Kinas president Xi Jinping. I nästan ett års tid har länderna legat i handelskonflikt med varandra och osämjan har eskalerat på sistone, då Trump svartlistat kinesiska Huawei samt förespråkat ett internationellt förbud mot teknikjätten i 5G-nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.