Tysk upprustning stridsfråga i valet

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland rustar upp, och militären ställer om till att träna inför ett möjligt krig mitt i Europa. Men upprustningen är en stridsfråga i valkampanjen inför valet den 24 september.

Socialdemokraterna kritiserar förbundskansler Angela Merkel för att hon böjt sig för påtryckningar från USA:s president Donald Trump, men Merkel står fast vid kraftigt ökade försvarsanslag.

Tyskland klarar inte Nato-mål

Idag har Tyskland en försvarsbudget på 37 miljarder euro, det motsvarar 1,2 procent av Tysklands bruttonationalprodukt BNP. Målsättningen inom Nato är att försvarsutgifterna inom ett par år ska ligga på två procent av BNP. För Tyskland skulle det betyda nästan en fördubbling av de militära utgifterna. 

LÄS MER: EU fördjupar samarbete med Nato

USA:s president Donald Trump har mycket tydligt sagt till ledarna från andra Nato-länder att de måste betala mer. 

Socialdemokraterna emot 

På valmötena angriper Socialdemokraternas kanslerskandidat Martin Schulz förbundskanslern Angela Merkel för att hon inte kritiserat och gått emot Donald Trump tillräckligt.

– Vi vill ha bättre utrustning till vår armé, men inte en upprustning i den omfattning som Merkel och Trump vill ha, säger Martin Schulz och får långa applåder från anhängarna vid valmötet.

Merkel står fast

Förbundskanslern Angela Merkel från kristdemokraterna CDU säger att Socialdemokraterna tidigare stött besluten inom Nato. Beslut som tagits sedan Nato hänvisat till Rysslands ökade militära aktivitet, annekteringen av Krim och ryska stödet till kriget i östra Ukraina. 

– Vi i Europa måste betala mer, det framförde redan president Obama. Vi i Tyskland med stark ekonomi måste vara beredda att bidra mer till gemensam säkerhet, säger Angela Merkel vid en debatt i tyska förbundsdagen. 

LÄS MER: Nato rustar upp i Europa

Tyskland 41 miljarder dollar (1,2% av BNP)

Frankrike 44 miljarder dollar (1,8%)

Storbritannien 56 miljarder dollar (2,2%)

USA 664 miljarder dollar (3,6%) 

Danmark 3,5 miljarder dollar (1,1%)

Norge 6  miljarder dollar (1,6%)

Källa: Nato 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet