Personal i militära skyddsdräkter som samlar misstänkta föremål i Queen Elizabeth Gardens i Salisbury i Storbritannien den 19 juli 2018. Foto: Reuters/Hannah McKay

Uppgift om giftmisstänkta tillbakavisas

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens säkerhetsminister ifrågasätter uppgifterna om att polisen identifierat flera misstänkta gärningsmän bakom giftattacken mot ex-spionen Sergej Skripal.

”Jag tror att den här storyn hör hemma i facket för okunnighet och vilda spekulationer”, skriver Ben Wallace på Twitter , som ett direkt svar till brittiska PA:s rapportering.

Nyhetsbyrån hänvisar till en källa med kunskap om utredningen som uppger att brittisk polis tror sig ha identifierat gärningsmännen som ett antal ryska medborgare. De misstänkta ska ha identifierats genom bilder från övervakningskameror samt register över personer som kommit in i landet vid den aktuella tidpunkten, uppger källan.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

”De (utredarna) är säkra på att de (de misstänkta) är ryssar”, säger källan till PA.

Har återhämtat sig

Det var i mars som Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal förgiftades av nervgiftet Novitjok i Salisbury. De återhämtade sig senare.

Storbritannien har anklagat Ryssland för att ligga bakom giftattacken, vilket lett till massutvisning av ryska diplomater från länder i väst. Moskva har nekat till anklagelserna och har svarat med att i sin tur utvisa västdiplomater.

I slutet av juni insjuknade även ett brittiskt par efter att ha exponerats för samma gift, varpå kvinnan senare avled. Polisen har ännu inte kunnat fastställa om giftet kom från samma sats som använts mot Sergej och Julia Skripal.

Enligt uppgifter i brittiska medier ska giftet ha funnits i en parfymflaska som paret hittat utomhus i Salisbury.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet