Uppgifter: Han tar över IS

Uppdaterad
Publicerad

IS toppman Abu Bakr al-Baghdadi uppges vara död, men terrornätverket IS har redan en ny ledare, enligt uppgifter i amerikanska Newsweek. Abdullah Qardash och al-Baghdadi lärde känna varandra på ett fängelse för nästan 20 år sedan, enligt sajten.

Den man som pekas ut som IS nya ledare heter Abdullah Qardash och utsågs till en topposition inom terrornätverket av Abu Bakr al-Baghdadi redan i augusti, enligt uppgifter i Newsweek. Uppgifterna om utnämningen på toppositionen publicerades i IS nyhetsorgan Amaq, men dess äkthet har ifrågasatts.

Qardash kallas även Hajji Abdullah al-Afari. De båda männen ska ha träffats på ett fängelse i Basra år 2003, skriver Newsweek.

IS-ledare död

International Business Times skriver att Qardash var en del av al-Qaeda innan han svor trohet till IS.

Qardash har tidigare arbetat under Iraks diktator Saddam Hussein, som störtades 2003 genom en USA-ledd invasion, rapporterar Newsweek.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IS-ledare död

Mer i ämnet