Ukrainska trupper har haft framgångar mot rebellerna under sommaren men nu talar de om en motoffensiv och Ryssland anklagas för att sända vapen till dem Foto: AP/TT

USA anklagar: Ryssland långt inne i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad
USA:s utrikesministerium anklagar Ryssland för att tränga ”långt in” på Ukrainas territorium och för att leverera vapen till seperatisterna som uppges förbereda en motoffensiv.

På sina ställen har ryska trupper trängt 50 kilometer in på ukrainskt område, säger den amerikanska UD-taleskvinnan Jen Psaki. Enligt USA visste soldaterna inte vart de skickades och anhöriga har heller inte underrättats.

De proryska separatisterna har meddelat att de tänker starta en motoffensiv mot den ukrainska armén söder om det belägrade Donetsk. Enligt medierapporter ska rebellerna redan ha öppnat en ny front och ha erövrat nytt territorium.

19-åring uppges ha erkänt vapentransporter

Frågan är om de proryska separatisterna får nya vapen från Ryssland för denna offensiv. Enligt Psaki ska Ryssland ska ha sänt in stridsvagnar, bepansrade fordon och avskjutningsanordningar för robotar. Det finns inga uppgifter om varifrån USA har fått sina underrättelser.

Den ukrainska nyhetsbyrån Interfax meddelar att den ukrainska sidan har gripit en 19-årig soldat som ska ha erkänt att han varit med om att leverera vapen till separatisterna. Det handlar bland annat om raketer av typen Grad med tillhörande utrustning.

Ny konvoj inom kort

Tysklands förbundskansler Angela Merkel talade på onsdagen i telefon med Rysslands president Vladimir Putin och tog upp anklagelserna om det ryska intrånget.

Det finns inga uppgifter om vad Putin svarade. Han ska däremot ha sagt att Ryssland inom kort ska skicka en hjälpkonvoj till de belägrade städerna.

En sådan konvoj om ett hundratal fordon körde trots internationella protester in i Ukraina förra veckan. Ryssland hävdade att den endast innehöll livsförnödenheter medan Ukraina hävdar att det också var vapensändningar.

De ukrainska trupperna har under sommaren haft framgång i den ”anti-terror-aktion” som den nyvalde presidenten Petro Porosjenko startade.

Ukrainska armén, nationalgardet och en del frivilliga miliser har tagit tillbaka mycket av det territorium i östra Ukraina som rysksinnade rebeller ockuperat.

Rebelledare har lämnat området

Nu anklagar alltså USA Ryssland på nytt för att sända in än fler soldater och vapen i ett område runt de belägrade städerna Luhansk och Donetsk. De hålls av rebellerna men läget vad gäller försörjning i städerna uppges delvis vara katastrofal.

Under trycket av de ukrainska framgångarna har också en rad ledande personer bland rebelledarna lämnat området och lämnat över till andra.

Det finns inga oberoende rapporter om de fortsatta striderna i östra Ukraina. Båda sidorna har rapporterat framgångar och stora förluster. Totalt ska enligt FN minst 2.200 människor ha dödats i striderna, däribland många civila. En kommande FN-rapport säger att nu dödas i genomsnitt 36 människor om dagen i Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet