Svenska ambassaden i Nordkorea är inhyst i samma byggnad som den franska, den brittiska och den tyska ambassaden. Foto: Jakob Steinrücken/Creativ commons

Krönika: ”Världens ljus på Sverige – men extremt lite läcker ut”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

En Stalin-grå betongbyggnad i Pyongyang från DDR-tiden spelar en nyckelroll i diplomaternas elitserie. SVT:s Jonas Olsson berättar vad som hänt bakom de stängda dörrarna och som nu har världens ljus på sig.

Jonas Olsson

Nyhetsreporter

Förbindelsen mellan USA och Nordkorea är helt bruten – officiellt. Men i verkligen fungerar Sverige som en diplomatisk länk mellan de båda länderna via en grå betongbyggnad i Pyongyang.

Under det kalla kriget var huset Östtysklands ambassad i Nordkorea.  Sedan 1975 är svenska ambassaden inhyst i byggnaden.

Nordkorea-krisen

Mycket lite läcker ut om vad som egentligen händer innanför väggarna.

Om man läser ambassadens sida på utrikesdepartementets sajt får man inte veta något annat än telefonnummer, faxnummer och att ambassaden har en boxadress i Stockholm.  Det finns inga uppgifter om anställda.

Förtroende för Sverige

Nordkorea har förtroende för Sverige som alliansfritt land. Sverige var första västlandet som öppnade en ambassad i den slutna diktaturen.

Sverige har också tagit på sig en skyddsmaktsroll för USA, Kanada och Australien. Det innebär att Sverige ska sköta USA:s konsulära ärenden. Det innebär till exempel att Sverige ska tillvarata fängslade amerikaners mänskliga rättigheter.

Genom åren har Sverige genom lågmäld och så kallad tyst diplomati lyckats frige fängslade amerikaner. Vad nordkoreanerna fått i utbyte går det bara att spekulera i. Det mesta är höljt i dunkel.

Fängslad amerikan avled

Den senaste frigivningen en av fängslad amerikan i Nordkorea blev dock allt annat än tyst diplomati.

Den fängslade amerikanen Otto Warmbier avled bara några dagar efter att han släpptes från Nordkorea i juni förra året. Han hade dömts till 13 års straffarbete.

Alla minns bilderna när han stel och sjuk släpades fram av nordkoreansk militär.  

Fick inte tillträde

Enligt uppgifter till SVT Nyheter hade den svenska ambassaden stora svårigheter att få tillträde till Otto Warmbier när han vistades i nordkoreanskt fängelse.

Tre fängslade

Tre amerikaner uppges fortfarande vara fängslade i Nordkorea. Med största sannolikhet kommer det vara ett av samtalsämnena när Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho är i Sverige och träffar utrikesministern Margot Wallström.

En utlämning av amerikanerna skulle vara ett tydligt resultat av mötet i Sverige och en diplomatisk framgång för regeringen Löfven. Det finns inga uppgifter om deras hälsotillstånd sedan juni 2017 och som skyddsmakt är det Sveriges skyldighet att se till att de behandlas humanitärt.

Stort steg

En ännu större diplomatisk framgång skulle vara om regeringen kan få Nordkorea och USA att ta ett steg framåt mot ett eventuellt toppmöte där länderna kan diskutera nedrustning av kärnvapen.

Tonläget mellan de båda länderna har varit extremt högt efter de senaste årens nordkoreanska kärnvapen- och missiltester.

Ingen tvekar längre om att Nordkorea har kapacitet att nå USA:s fastland med sina missiler.

Besökte Sipri

En doldis i det diplomatiska spelet om och med Nordkorea är det lite anonyma internationella fredsforskningsinstitutet Sipri i Solna.

På fredagen gjorde Nordkoreas utrikesminister ett besök på Sipri. Sipri har en tradition av att skapa möten mellan USA och Nordkorea men håller låg profil utåt.

Det inträffade senast 2016 på slottet Steninge i Sigtuna. Då träffades representanter för USA:s regering och Nordkorea i hemlighet. Uppgifter om mötet läckte ut i efterhand. Det har däremot inte läckt ut exakt vilka som deltog på mötet och vad som avhandlats.

Ett liknande möte mellan USA och Nordkorea skedde i Oslo 2017. Det arrangerades också av Sipri

Världens strålkastarljus

Sverige har världens strålkastarljus på sig.

Men exakt vad som kommer att avhandlas under den nordkoreanske ministerns besök i Stockholm några kalla dagar i mars 2018, vet bara de som medverkar på mötena.

De exakta detaljerna kommer under största sannolikhet aldrig att läcka ut.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet