Vita huset har blivit ett vuxendagis, hävdade den republikanske senatorn Bob Corker i ett tweet till Donald Trump. Foto: TT

Så rasar ordstriden om ”de vuxna” kring Trump

Uppdaterad
Publicerad

Vem är vuxen i Vita huset? Inte Donald Trump i alla fall, enligt flera av politikerna i hans närhet. På senare tid har de hävdat att det finns en grupp ”vuxna” runt presidenten som försöker hejda hans mest impulsiva sidor.

”Det är synd att Vita huset har blivit ett vuxendagis”, twittrade den republikanske senatorn Bob Corker till Donald Trump i oktober. ”Någon missade uppenbarligen sitt skift i morse”, fortsatte Corker, med hänvisning till att Trump twittrat om att Corker ska ha bönat och bett om att bli utrikesminister.

Foto: Skärmdump Twitter
Agenda

Nedsättande kommentarer mellan Trump och politiker från det egna partiet har duggat tätt, inte sällan har gliringarna mot Trump handlat om att han beter sig omoget och att han inte tas på allvar.

USA:s utrikesminister, Rex Tillerson. Foto: TT

Utrikesministern Rex Tillerson väckte uppmärksamhet när han sa att Trump inte talar för USA när han uttrycker sig. ”Han talar för sig själv”, sade Tillerson.

Nedtonade veteraner

Om inte Trump beter sig vuxet så finns det flera runt honom som anses ha tagit på sig den rollen.

Trumps jurist, Ty Cobb, har beskrivit sig själv och Vita husets stabschef John Kelly som ”de vuxna i rummet”.

Uttrycket ”axis of adults” har också använts för att beskriva de lite mer nedtonade politiska veteraner som omger Trump och som anses kunna parera presidentens mest impulsiva sidor: John Kelly, utrikesminister Rex Tillerson, försvarsminister Jim Mattis och säkerhetspolitiska rådgivaren HR McMaster.

Vita husets stabschef John Kelly.

Ibland har de till och med beskrivits som det enda som står mellan Trump och politiskt kaos.

– ”De vuxna i rummet” ska ha fått träda in och tolka vad han menar, samt på olika sätt försöka kontrollera och styra dagordningen, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

”Kaos-president”

Diskussionen om ”de vuxna” har som bakgrund att attacker och utspel har blivit det nya normala i amerikansk politik, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

USA:s försvarsminister James Mattis. Foto: Alex Brandon / AP

– Det är en Trumpsk metod, det är så han jobbar. Han jobbade så som affärsman också, att han ställde sina medarbetare mot varandra så att de inte skulle känna sig för säkra.

Kontrasten till hans företrädare kunde inte vara större, tillägger Dag Blanck.

– Han kallades för ”no drama-Obama”. Där skulle allt vara rationellt och genomtänkt. Trump är tvärtom, en slags kaos-president som är oberäknelig och där mycket verkar oöverlagt.

Dag Blanck betonar att Trump inte är någon politiker i grunden och att just hans erfarenheter som affärsman har ansetts vara en styrka för att ändra riktning i USA. Men för mycket av kaos och attacker medför risker.

– En konsekvens kan bli att man inte tar honom på allvar och att han marginaliseras.

Intervju om Trump i SVT:s Agenda

I söndagens Agenda intervjuas Maggie Haberman, journalist på New York Times och kommentator för CNN, som bevakar Vita Huset. Haberman får bland annat frågor om ”de vuxna” runt Trump. Se Agenda 21:15 i SVT2 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet