Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns en vilja i Vita huset att inte låta konkurrensen mellan USA och Kina leda till en militär konflikt”. Hör Craig Singleton, senior stipendiat vid tankesmedjan Foundation for Defense of Democracies i klippet. Foto: Anna Moneymaker/AFP/TT & Yue Yuewei/AP/TT

Xi Jinpings varning till Biden: ”Lek inte med elden”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden har haft sitt första telefonmöte med Kinas Xi Jinping sedan i mars. Samtalet varade i över två timmar och Xi Jinping uppges ha varnat Biden för att inte ”leka med elden” när det gäller Taiwan. Samtidigt kommer uppgifterna om att ledarna planerar att träffas.

Samtalen mellan USA:s Joe Biden och Kinas Xi Jinping sker i en tid med ansträngda relationer mellan de båda länderna.

De två ledarna diskuterade en rad olika frågor, bland annat den fortsatt komplicerade bilaterala relationen och de globala relationerna, samt frågor om klimatförändringen och hälsosäkerhet, rapporterar Reuters.

I fokus var spänningarna mellan de båda länderna kring Taiwan, en ö som är självstyrande men som Kina ser som sitt territorium. Det senaste utspelet handlade om representanthusets talman Nancy Pelosis planerade resa till Taiwan,

Peking har sagt att de skulle betrakta en sådan resa som en provokation.

Inte ändrat sin politik

Under samtalet underströk Joe Biden att USA:s politik mot Taiwan inte har ändrats och att Washington fortsatt starkt motsätter sig Kinas ensidiga försök att ändra status quo mellan landet och Taiwan och ”underminera fred och stabilitet kring Taiwansunde”, rapporterar Reuters med hänvisning till vita huset.

Men Xi Jinping ska ha varnat Biden för inblandning i Taiwan frågan:

– De som leker med elden kommer slutligen att bränna sig. Jag hoppas att man från USA:s sida är fullt medveten om det, ska Xi Jinping ha sagt till Biden enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Kommunikation en prioritet

Nyhetsbyrån tillägger att båda presidenterna trots tydliga friktioner, upplevde samtalen som uppriktiga och djupgående. Pentagons talesperson John Kirby sade även på onsdagen att det är viktigt för Xi och Biden att höras regelbundet:

– Presidenten vill vara säker på att kommunikationen med president Xi fortsätter vara öppen, eftersom det är nödvändigt, sade Kirby vid en pressträff i Vita huset.

– Det finns frågor där vi kan samarbeta med Kina och det finns frågor där det förstås är friktion och spänningar.

De båda ledarna talade senast med varandra i mars, kort efter Rysslands invasion av Ukraina.

Spänning även på flera områden

Kirby nämnde en rad områden kring friktionen mellan USA och Kina som skulle tas upp under samtalet. Utöver spänningarna kring ”Kinas aggressiva beteende i den indo-pacifiska regionen utanför Taiwan” ska Biden och Xi även ha pratat om ”spänningar i den ekonomiska relationen” och Kinas reaktion på Rysslands krig i Ukraina.

Biden och Xi överens om möte ”ansikte mot ansikte”

Biden och Xi ska även i samtalet ha kommit överens om att mötas ”ansikte mot ansikte”. Det uppger en anonym amerikansk tjänsteman, enligt Reuters och AFP.

Uppgifterna har dock inte bekräftats av ländernas utrikesdepartement.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.