Västjämtlands Väl i Krokom vill ha lokal mat på bordet. Foto: Erik G Svensson, TT/SVT.

Jämtlands väl i Krokom vill satsa på ”härproduktion”

Uppdaterad
Publicerad

Eva-Lena Blom från Jämtlands väl i Krokom, JVK, vill se ett nytt badhus, använda ”härproduktion” och kan tänka sig testa nattkameror i hemtjänsten. Det svarar hon i en enkät som SVT gjort med alla partier som ställer upp i kommunvalet.

Hur ser ni på nattkameror hos äldre?

– Det är alltid intressant att prova ny teknik inom flera områden, men det kräver såklart frivillighet hos de äldre och såklart en dialog med både de äldre och personalen. Trygghet går alltid först! Onödigt att oroa personal och äldre med dålig kommunikation.

Val 2018 Jämtland

Hur tänker ni kring äldreboenden?

– Ja det behövs fler boenden för äldre, på flera platser, i kommunen och gärna med ett nytänkande (blandade verksamheter tex). Vi ser kvalité före utförare, så vi är öppna för både privata och kommunala utförare. det behövs fler boenden för äldre, på flera platser, i kommunen och gärna med ett nytänkande (blandade verksamheter tex). Vi ser kvalité före utförare, så vi är öppna för både privata och kommunala utförare.

Hur tänker ni  kring badhus, ridhuset i Ås och skolan i Nälden?

– Vi vill ha ett nytt badhus i Krokom, gärna på ny plats i samma område. Vi ser möjligheter med att tänka nytt i frågan med ett badhus som kan nyttjas på flera olika sätt för att också skapa intäkter till kommunen. – Satsning på ridhus är viktigt eftersom att hästsporten bl.a fostrar många av framtidens ledare och hästsporten i sig riktar sig till en stor del av befolkningen. – Det behövs en ny skola i Nälden. Skolan är eftersatt och samhället växer.

Service i kommunen

– Vi har till exempel lagt förslag om utlokalisering digitalt av kommunal service sk ”digitala kontor”. Det betyder att kommunala servicefunktioner, enskilda tjänstemän från olika avdelningar, kan finnas på flera orter i kommunen bl.a i Föllinge, Laxsjö och Änge. Med en digital utlokalisering blir det miljötänkande och högre servicegrad i ett beslut.

Utveckling och ekonomi

– Härproduktion! Härproduktion är att ta tillvara på resurserna genom att köpa lokala produkter och tjänster. Exempelvis lokal mat på tallriken. Krisen med torka och bränder i somras visar också på vikten av självförsörjning och egen kapacitet. Härproduktion ger fler arbetstillfällen och därmed högre skatteintäkter. Det går att genomföra lagligt om viljan finns, avslutar Eva-Lena Blom från Jämtlands väl i Krokom.

Läs också vad Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Moderaterna har svarat i enkäten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Jämtland

Mer i ämnet