Soldater vid en vägspärr i Mariupol, sydöstra Ukraina. Foto: TT

Avtal om vapenvila i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen i Ukraina och de pro-ryska rebellerna har enats om vapenvila. Det uppger nu både Ukrainas president Petro Porosjenko och pro-ryska rebeller. 

Det är vid förhandlingar i Minsk i Vitryssland som den nya överenskommelsen om vapenvila ska ha nåtts. Vapenvilan träder i kraft klockan 17.00 på fredagen, 18.00 lokal tid i Ukraina.

– Det här är ett avtal som respekterar Ukrainas självständighet och territoriella integritet och det är viktigt för hela världen att den här konflikten nu kan avslutas, sa Ukrainas president Petro Porosjenko, vid Natos toppmöte i Wales på fredagseftermiddagen.

Krimkonflikten

Undvika blodsutgjutelse

På sin hemsida skriver han ”vi måste göra allt möjligt och omöjligt för att undvika blodsutgjutelse och få ett slut på människors lidande”. 

Han hänvisar till uppmaningar från Rysslands president Putin till vad Porosjenko kallar ”olagliga beväpnade grupper i Donbas-området” och skriver att uppgörelsen om vapenvila också innebär att alla tillfångatagna personer ska friges.

Presidenten ger order till alla militära befälhavare att ställa in strider och eldgivning.

Även Ryssland välkomnande vapenvilan.

”Vi hoppas att alla villkor i överenskommelsen kommer att följas noggrant och att förhandlingsprocessen ska fortsätta för att krisen i Ukraina fullständigt ska lösas”, skriver Vladimir Putins talesperson Dimitrij Peskov.

Ger inte upp planer

Överenskommelsen kommer samtidigt som strider under dagen har fortsatt i östra Ukraina. Inom EU fortsatte också på fredagen förberedelser för utvidgade sanktioner mot Ryssland på grund av inblandning i striderna i östra Ukraina.

Tidigare i veckan lämnande Ukrainas president uppgifter om en vapenvila, men det visade sig då inte stämma. Nu kommer uppgifterna om en vapenvila alltså både från Ukrainas president och från den pro-ryska rebellsidan.

Även organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse), som medlat vid förhandlingarna, bekräftar att ett avtal nåtts.

Men det innebär inte att de självutropade folkrepublikerna gett upp planerna på att frigöra sig från Ukraina, säger en företrädare för Luhansk.

Osse övervakar

För att internationellt reglera vapenvilan och övervaka situationen träder Osse in.

Säkerhetszonerna som skapats ska delas i fem sektorer, var och en övervakad av 40 observatörer. Dessutom ska tre eller fyra fasta övervakningsstationer och några mobila upprättas.

Personalen på stationerna ska ha tillgång till utrustning för övervakning, kommunikation och videoinspelning.

En humanitär korridor öppnas för flyktingar och hjälpleveranser till städer i regionerna Donetsk och Luhansk på söndag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet