Sara Hector tog OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Hon hade två raka världscupsegrar.

Tre segrar på fyra lopp.

Och ledning efter första åket.

Det tog hon tillvara på – och tog OS-guld.

– Att jag har klarat det här... Det är helt galet, säger Sara Hector i Discovery+ sändning.

Sverige hade guldläge i damernas OS-storslalom.

Sara Hector, som hade två raka världscupsegrar i disciplinen ledde efter första åket – samtidigt som den regerande OS-guldmedaljören Mikaela Shiffrin kört ur.

OS i Peking 2022

Klara förutsättningar

Hon gick därmed ut som 30:e och sista (av alla potentiella medaljörer) åkare i det andra åket. Förutsättningarna var därmed klara. Om hon skulle åka ner på en bättre tid än Italiens Federica Brignone skulle det bli OS-guld.

Hon fick dock vänta längre än förväntat på sitt åk. Först blev det en ovanligt lång väntan på att tävlingen skulle starta, och sedan blev det ett långt avbrott innan de fem sista åkarna på grund av en uråkning av Nina O'Brien precis innan målgång och behövt läkarvård innan hon bars iväg på bår.

Bara 19 hundradelar kvar vid sista mellantiden

Hector hade 42 hundradelar att gå på från start. Vid första mellantiden hade avståndet ökat till 51 hundradelar, men hon tappade åtta till nästa.

Men inför den sista var det bara 19 kvar och det blev en spännande avslutning – men hon klarade det.

Två svenskor åkte ur

Hon åkte i mål på tiden 1.55,69 – 28 hundradelar snabbare än Brignone.

– Att jag har klarat det här... Det är helt galet. Det har varit ett stort mål i livet säger Sara Hector i Discovery+ sändning.

– Jag kände mig inte så bra i andra åket, men det var viktigt att hålla mig lugn. Jag fick en kram av min serviceman i morse som sa: ”Nu gör vi det här. Nu tar vi det lugnt.” Det är omöjligt att komma så här långt utan ett grymt team; det betyder allt. Jag försöker njuta av att åka skidor; det är det bästa jag vet.

För de två andra svenskorna gick det sämre. Både Hanna Aronsson Elfman och Hilma Lövbom körde ut i det andra åket.

Två alpinguld 2018

Detta är Sveriges tredje OS-guld i Peking. De två tidigare har gått till Walter Wallberg i puckelpist och Nils van der Poel i skridsko.

Senast Sverige tog OS-guld i alpint var 2018, då både Frida Hansdotter och André Myhrer vann slalomtävlingen. Senast det blev svenskt OS-guld i storslalom var Pernilla Wiberg i Albertville 1992.

Fakta: Sara Hector

Född: den 4 september 1992 i Sandviken.

Klubb: Kungsbergets AK.

Världscupdebut: den 12 december 2009, i storslalom i Åre.

Främsta meriter: Fyra världscupsegrar (Kühtai 2014, Courchevel 2021, Kranjska Gora 2022, Kronplats 2022) och ytterligare fyra pallplatser. Samtliga i storslalom.

Mästerskapsresultat: VM-sjua i storslalom 2019, VM-nia i storslalom 2017, VM-nia i kombination 2013, VM-10:a i storslalom 2015, OS-10:a i storslalom 2018, 13:e i OS-kombinationen 2014.

VM-brons som reserv i lagtävlingen 2011 och 2015. Två segrar i Europacupen. JVM-guld i storslalom 2011, JVM-silver i storslalom 2012, JVM-brons i slalom 2010.

Totalt 154 världscupstarter.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet