Göteborg och Piteå under en match i damallsvenskan i höstas. Foto: Bildbyrån

Här är de allsvenska klubbarnas löneplaner

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport har frågat samtliga herr- och damallsvenska klubbar om vilka alternativ de har för att trygga ekonomin och spelarlöner i sviterna av coronakrisen. Nedan följer en lista, klubb för klubb.

Damallsvenskan

Piteå IF

– Vi har inga akuta likviditetsproblem men det måste komma ett permitteringsbeslut snarast för att det ska vara möjligt att fortsätta för flera av klubbarna, säger Piteås ordförande Rikard Fahlman.

Linköpings FC

– Jag har fått i uppdrag av styrelsen i Linköpings FC att planera för och tillvarata de möjligheter som finns för att ta del av de olika statliga medlen som finns att tillgå. Därför har vi meddelat spelare och tränare att vi avser att skicka in en ansökan till Tillväxverket gällande korttidspermittering, säger klubbdirektör Frida Andersson.

Kristianstad DFF

–  Vi tittar på kostnader, intäkter och samlar åt oss fakta för att fatta så väl underbyggda beslut som möjligt för framtiden, säger klubbchef Albert Sigursson.

IK Uppsala

– På kort sikt, de närmsta två-tre månaderna, med den information vi har just nu, kommer vi inte behöva vidta några åtgärder. Vi är naturligtvis beroende av matchintäkter om än inte på samma nivå som många andra klubbar. Att inte spela matcher innebär inte bara minskade intäkter utan vi skulle haft en hel del kostnader kopplade till dessa matcher. Vi hoppas att matchintäkterna kommer när väl serien börjar och då kommer så klart även kostnaderna, säger klubbchef Gunnar Källsten.

Eskilstuna United DFF

–  Vi har inte tagit några beslut om åtgärder ännu. På måndag (30/4) har vi styrelsemöte och då kommer vi att diskutera frågan, säger ordförande Lina Bertilsson.

Umeå IK
–  Situationen för Umeå IK FF är allvarlig och svår. All intäktsbringande verksamhet ligger nere och partners/sponsorer känner tveksamhet och oro inför framtiden både för egen del och för oss som idrottsförening. Korttidspermittering kommer att genomföras under förutsättning att vi får in den skrivningen i de befintliga kollektivavtalen. Utan den lösningen kommer vi att tvingas omförhandla löner för såväl anställd kanslipersonal som ledare och spelare. Personalförändringar i organisationen i form av uppsägningar genomförs redan och fler kan komma, säger ordförande Torbjörn Halvardsson.

FC Rosengård

–  Vi håller på att undersöka alla alternativ. Vi kommer ta ett beslut när vi vet vad vi kan göra. Men eftersom SvFF (Svenska fotbollförbundet) och EFD (Elitfotboll dam) vill att vi ska börja spela i maj så blir det en väldigt kort period som vi kan göra något på i så fall, säger sportchef Therese Sjögran.

Vittsjö GIK

–  Tjejerna informerades i torsdags i förra veckan om korttidspermittering och vi gör nu vad vi kan för att samla kraft för den tid som ligger framför oss. Swishkampanj, tröjauktion, retromatch mm ligger i pipen, säger Erica Nilsson ordförande för damsektionen.

Kopparbergs Göteborg FC

Önskar permittera sin personal. Ordförande Peter Bronsman leder förhandlingarna om korttidspermittering för flera damallsvenska klubbar.

KIF Örebro DFF

Som första damallvensk klubb väljer nu Kif Örebro att korttidspermittera personal, spelare och ledare.

Växjö DFF

På ett styrelsemöte 25/3 fattade klubben beslutet att spelare och tränare permitteras.

– I den situationen vi är i har vi inget seriespel, och vi som alla andra behöver se över vår ekonomi för att klara krisen på både kort och lång sikt, säger ordföranden Jan Fors till SVT Småland.

Djurgården IF Dam har inte svarat.

Allsvenskan

IFK Göteborg

Permitterar spelare och säger upp personal.

IFK Norrköping

– Vi ser över alla alternativ som finns för att säkerställa klubbens långsiktiga ekonomi och hantera den uppkomna situationen på bästa sätt. Precis som alla idrottsklubbar så ligger stora delar av våra kostnader i personalkostnader så vi ser över olika lösningar både gällande permittering och tillfälliga lönesänkningar, med såväl spelartrupp som övrig personal. Ambitionen är att komma igång under veckan, klubbdirektör Jens Magnusson.

Mjällby AIF

Mjällby gör som flera av sina konkurrenter i fotbollsallsvenskan. Klubben, som i år gör comeback i högsta serien, korttidspermitterar spelare och ledare under april och maj.

Djurgårdens IF

Har inte bestämt hur de ska göra, diskuterar inom klubben.

AIK

Har permitterat sin personal med ett lokaltavtal.

Falkenbergs FF

–  I nuläget kommer vi inte vidta några åtgärder. Däremot är det självklart så att vi följer detta noga och det är klart att det kan komma åtgärder framöver, säger Patrik Lundgren, klubbchef.

Varbergs BoIS FC

–  Vi jobbar utifrån en allsvensk start i juni. Vi har koll på regler runt korttidspermittering, men är inte aktuellt i nuläget. Vi hade en ekonomisk situation för två år sedan där supportrar, företag och kommunen räddade oss från konkurs. Idag har vi en stabil ekonomisk situation som vi kommunicerat till dessa, säger klubbchef Dan Skogman.

IF Elfsborg

Sänker spelarnas löner.                       

Örebro SK

Under torsdagen meddelade Örebro SK att de korttidspermitterar all sin heltidsanställda personal.

IK Sirius

–  Vi har ännu inte vidtagit åtgärder. Vi arbetar för närvarande med att analysera de möjligheter som finns att tillgå ifall läget kräver det. Vi kommer sannolikt veta mer under nästa vecka, säger Christer Abrahamsson, klubbdirektör.

Malmö FF

Permitterar spelare och personal.

Östersunds FK

Permitterar alla spelare.

BK Häcken

Spelarna går ner i lön och klubben permitterar personal.

Helsingborgs IF

Har stora ekonomiska problem. Elitlicensen är i fara.

Kalmar  FF och Hammarby IF har inte svarat.

KLIPP: Här glänser freestyle-stjärnan i parkour hemma i lägenheten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här glänser freestyleåkaren i parkour hemma i lägenheten Foto: @Andriragettli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer