Skottland utslaget efter jättedrama – straff slogs om

Uppdaterad
Publicerad

Debutanten Skottland gick mot sin första VM-seger någonsin och ledde med 3-0. Men Argentina kom tillbaka och vände till 3-3, sista målet efter ännu en omdiskuterad och videogranskad målvaktssituation – som gjorde att Argentina fick skjuta om sin straff.

VM-rookien Skottland hade en övertygande 3-0-ledning 70 minuter in i den viktiga gruppspelsmatchen mot Argentina.

Men då vaknade det sydamerikanska lägret till liv. Skottarna hann knappt förstå vad som hände, men med 10 minuter kvar av matchen stod det plötsligt 3-2 efter två snabba argentinska mål.

Och sedan skedde det som förmodligen kommer diskuteras en lång tid framöver. I matchens sista minut av ordinarie speltid fick Argentina straff, efter en VAR-granskning, när Skottlands Sophie Howard kommit in sent i en glidtackling mot Argentinas Aldana Cometti i straffområdet.

Skotska målvakten rörde sig för tidigt

Florencia Bonsegundo stegade fram till straffpunkten och sköt ett relativt rakt skott – som skotska målvakten Lee Alexander räddade. Men dramat var inte över där.

Precis som i matchen mellan Frankrike-Nigeria ansåg domaren, efter videogranskning, att Alexander rört sig från linjen för tidigt och straffen sköts om. Den här gången avlossade Florencia Bonsegundo stora kanonen och satte kvitteringsmålet till 3-3. Skotska målvakten såg osäker ut när hon balanserade på linjen.

Innan första straffläggningen gav domaren instruktioner till Lee Alexander om att hålla sig på linjen fram till strafftillslaget, men trots detta rörde sig alltså skotska målvakten för tidigt enligt domarbeslutet.

Tårar av glädje och besvikelse

Det oavgjorda resultatet fick tårar att rinna nedför spelarnas kinder, av glädje i Argentina och av besvikelse i Skottland.

Resultatet innebär att Argentina har en chans att gå vidare som en av de fyra bästa treorna i gruppspelet. Krysset är inte en garanti för att ta sig till slutspelet, men kan innebära vidare VM-avancemang beroende på vad som händer i övriga grupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.