Foto: SVT Design.

Tjejerna om Björklövenspelaren: ”Han visste vad han gjorde”

Publicerad

Han tog henne på brösten flera gånger och slog henne på rumpan. Kvinnornas berättelse om hur hockeyspelaren antastade dem skiljer sig markant från hur polisen beskrivit händelsen.

I måndags beslutade polisen i Jämtland att lägga ner utredningen om sexuellt ofredande mot en hockeyspelare i Björklöven. Beslutet togs av förundersökningsledaren Mikael Lundberg med motiveringen att hockeyspelaren inte hade något uppsåt.

– Vi anser inte att något brott har begåtts. Det saknas uppsåt, sa Mikael Lundberg till SVT Nyheter Västerbotten.

Han har också sagt att det var på grund av tjejernas stora bröst som hockeyspelaren råkade nudda dem. Något Lundberg har fått skarp kritik för.

Men SVT kan nu avslöja vad kvinnorna berättat i förhör med polisen i samband med att hockeyspelaren från Björklöven anklagades för sexuellt ofredande och misshandel.

”Upprepat ofredande”

Och tjejernas berättelse skiljer sig kraftigt från hur polisens förundersökningsledare beskrivit händelsen.

I förhör med polisen som kommer till restaurangen säger en av tjejerna att hon stod i baren när en för henne okänd kille (hockeyspelaren) börjar klänga på henne och hennes kompis. Hockeyspelaren ska då ha tagit på en av tjejernas bröst och rumpa. De knuffar bort honom men han kommer tillbaka direkt och gör samma sak och återigen knuffar de bort honom. 

Hockeyspelaren ger sig inte och den tredje gången han kommer tillbaka klappar han en av tjejerna hårt på rumpan.

Tveksam till slagen

Då ilsknar en av tjejerna till rejält och säger åt hockeyspelaren på skarpen, och det är då hockeyspelaren ska ha knuffat ner henne på marken och slagit på hennes överkropp. Men i förhörsprotokollen framgår det också att det råder stora frågetecken kring om han faktiskt slog henne när hon låg på marken. Tjejen hade inte ont när polisen pratade med henne.

När polisen kom till restaurang Marité i Östersund var hockeyspelaren omhändertagen av ordningsvakterna.

Upplevde att det var medvetet

Dagen efter pratar polisen med tjejerna igen och då berättar en av dem att hockeyspelaren hängde sig runt tjejerna och höll om dem bakifrån. En av tjejerna upplevde det som att hockeyspelaren tar på hennes bröst medvetet, som att han visste vad han gjorde. 

SVT har idag pratat med förundersökningsledaren Mikael Lundberg som vidhåller att det var rätt beslut att lägga ned utredningen med motivet att det saknades uppsåt. Han tog beslutet i samråd med poliserna som förhörde kvinnorna.

”En samlad bedömning”

I förhöret berättar tjejerna att dom befann sig i baren på övervåningen när en kille börjar klänga på henne och hennes kompis. Killen tog på hennes bröst och på hennes rumpa varpå de knuffade bort honom. 

– Jag vet inte att han tog på hennes bröst, säger Mikael Lundberg.

Hon säger ju det i förhöret. 

– Står det verkligen att han tar på hennes bröst? 

Ur förundersökningen: ”Killen tog på xx´s bröst och på hennes rumpa.”

– Jag vet inte om det är oklara... så att säga.... Jag vet inte vad jag ska säga.

Du har ju lagt ner med motiveringen att det inte fanns något uppsåt. Men tjejerna hävdar ju att det gjorde det. Betyder det att du inte tror på dem? 

– Nej, men den sammanlagda bedömningen är på alla förhör. Inklusive den som är misstänkt för det här, säger Mikael Lundberg.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt ishockeyspelaren men inte lyckats nå honom. Han har tidigare sagt till Västerbottens Kuriren att han druckit för mycket och inte minns vad som hände.

Han har i förhör med polisen förnekat brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fylleskandalen

Mer i ämnet