Kamila Valieva brast ut i gråt efter att ha fallit flera gånger under det fria programmet i OS. Ryskan slutade fyra i finalen. Foto: Bernat Armangue/AP/TT

IOK-ordföranden attackerar Valievas tränare

Uppdaterad
Publicerad

Efter den ryska stjärnan Kamila Valievas misslyckande i den individuella konståkningsfinalen får hennes tränarteam svidande kritik av Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach.

Den favorittippade 15-åringen – som under OS har varit i världens blickfång efter ett positivt dopningsprov – ramlade flera gånger under det fria programmet. Hon slutade fyra och lämnade arenan i tårar.

– Jag måste säga att jag blev väldigt, väldigt upprörd när jag tittade på tävlingen på tv, säger Bach på en presskonferens i Peking.

IOK-ordföranden kritiserar Valievas team för att ha behandlat henne med en ”enorm kyla” efter finalåket. I tv-sändningen hördes 15-åringens tränare ifrågasätta varför hon ”gav upp” och slutade kämpa.

– Jag vet lite om press från min egen aktiva karriär, men den här pressen är bortom vad jag kan föreställa mig, särskilt för en 15-årig flicka, säger Thomas Bach.

– Men, det var inte allt. När jag efteråt såg hur hon blev emottagen av sitt team, med en enorm kyla. Det var isande att se, att i stället för att hjälpa henne och stöta henne kunde man känna den här kyliga stämningen.

– Det intrycket har jag tänkt på mycket sedan i går, om man verkligen kan vara så kall mot sin idrottare.

Kontroversiell tränare

Valievas huvudtränare är den kontroversiella ryskan Eteri Tutberidze. Hennes åkare är väldigt unga och har ofta mycket korta karriärer, som ibland avslutas på grund av svåra skador eller ätstörningar.

Tutberidze har också förändrat sporten genom att förmå sina åkare att göra kvadrupelhopp, alltså hopp med fyra rotationer. I stort sett alla kvinnliga konståkare som kan göra kvadruplar är under 18 år.

Thomas Bach efterlyser nu en noggrann utredning av kretsen kring Kamila Valieva, både kring dopningsskandalen men också för att säkerställa att hon får det stöd hon behöver efter turbulensen.

– Jag kan bara hoppas att hon får det stöd från sin familj, sina vänner och från folk som hjälper henne att komma över den här extremt svåra situationen, säger IOK-ordföranden.

– Vi kan bara hoppas för hennes skull att det här hanteras på rätt sätt, att det inte blir en traumatisk upplevelse för en så ung kvinna.

”Kan inte ignorera”

Kamila Valieva testade positivt den 25 december, men testsvaret kom inte förrän efter lagtävlingen i OS i förra veckan, där hon var med om att ta det ryska konståkningslagets guld.

Den unga ryskan stängdes av efter det positiva testet, men efter överklagan fick hon tävla vidare. Det beslutet överklagades i sin tur till idrottens skiljedomstol Cas, som dock gav 15-åringen rätt att fortsätta i OS.

IOK:s eventuella del av skulden är Thomas Bach inte lika beredd att diskutera, trots uppmärksamheten och kaoset som uppstod med bara två dygn kvar till den individuella tävlingen.

– Det finns ett positivt A-prov. Detta positiva A-prov måste hanteras. Man löser inga problem genom att ignorera dem. Sedan förlorade vi rättsfallet, men det är inte kaos, det är lagen. Det är rättvisa, säger Thomas Bach.

– Vi följer lagen och känner samtidigt med en minderårig, en 15-årig flicka som uppenbarligen haft ett medel i sin kropp som inte skulle vara i hennes kropp. Men det är de som gjort att medlet finns där som är de skyldiga.

ARKIV: Tre frågor om Valievas positiva dopningstest

25 december: Valieva lämnar det positiva dopningstestet under de ryska mästerskapen.

7 februari: Valieva leder det ryska laget till OS-guld i lagtävlingen. Som första kvinna i ett OS gör hon ett hopp med fyra rotationer.

8 februari: Först nu bekräftas provsvaret från ett laboratorium i Stockholm. Valieva stängs av.

9 februari: Valieva överklagar avstängningen och tävlingsförbudet hävs av ryska antidopningsorganisationen Rusada. Men IOK, antidopningsorganisationen Wada och Internationella skridskoförbundet överklagar i sin tur till Cas, Idrottens skiljedomstol. I väntan på beslutet tränar Valieva på som vanligt.

13 februari: Valieva förhörs i sex timmar av Cas.

14 februari: Idrottens skiljedomstol beslutar att hon får tävla vidare i OS – trots dopningsmisstankarna. IOK meddelar samtidigt att inga medaljer kommer att delas ut om Valieva är topp tre i den individuella tävlingen. Medaljceremonin för lagtävlingen skjuts också upp ytterligare och kommer inte hållas under OS.

15 februari: Valieva svarar för ett toppåk i det korta programmet även om hon inleder med en liten miss. Efteråt brister hon ut i gråt ute på isen. Inför torsdagens fria program leder hon tävlingen före landsmaninnan Anna Sjtjerbakova.

16 februari: Enligt The New York Times ska inte bara en utan tre hjärtmediciner ha hittats i Valievas positiva test. Det ska vara hypoxen och L-Karnitin. De två ämnena är tillåtna och Valieva uppges ha listat dem på ett kontrollformulär. L-Karnitin är dock kontroversiellt och får bara tas oralt.

17 februari: Valieva är guldfavorit inför det fria programmet, men där blir det helt fel. 15-åringen missar viktiga poäng och faller flera gånger, vilket leder till att hon slutar på fjärde plats. Cas offentliggör sedan bakgrunden till sitt beslut, där teorin förs fram att Valieva kan ha fått i sig en hjärtmedicin via en äldre släkting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.