Karen Chen under korta programmet. Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Mamma gör stjärnans kläder: Känns bäst

Uppdaterad
Publicerad

När amerikanskan Karen Chen glider in på OS-isen gör hon det i en klänning som hennes mamma har sytt och designat.

– Det är svårt att förklara. Det känns helt enkelt bäst när jag bär dem, säger hon till The New York Times.

Några symaskiner på ett skrivbord, en provdocka, utsikt över altanen där ett snötäckte lagt sig, där vinterkala grenar sträcker sig in.

I det anspråkslösa rummet skapar Hsiu-Hui Tseng de flesta klänningarna som den amerikanska konståkningsstjärnan Karen Chen bär, som nu ses av miljontals människor under OS.

OS i Peking 2022

Hsiu-Hui Tseng, Karen Chens mamma, har sytt dotterns klänningar sedan hon var liten. Tseng lyssnar på musiken som dottern ska framträda till, söker på nätet och tittar i modemagasin för att hitta inspiration till skapelserna. Det handlar bland annat om att sy och klistra fast tusentals små glittrande Swarovskikristaller, en efter en.

– Hon gör allt hårt jobb med blod, svett och tårar, säger Chen enligt Vanity Fair.

”Sov knappt alls”

Klänningen som Karen Chen är tänkt att bära i torsdagens fira program budades och kom fram dagen före avresa. Det föregicks av fyra dagar av 20 timmars arbete framför symaskinen för Hsiu-Hui Tseng,

– Jag sov knappt något alls. Allt jag ville var att göra något verkligen speciellt. Jag vet att i framtiden så kommer jag inte ha den här chansen för då lever hon ett annat liv, och då kommer jag att sakna det här, säger hon till The New York Times.

”Spar pengar”

Kläderna är extremt viktiga för konståkare, som kan betala över 30 000 kronor för en specialgjord klänning. Och att ha på sig kläder som ens mamma sytt under OS kan leda till en del höjda ögonbryn.

– Jag bryr mig inte vad folk säger för först och främst – det sparar pengar, och för det andra så är hon supertalangfull. Därför är mina klänningar alltid ursnygga, säger Chen till tidningen.

MER KONSTÅKNING: Tre frågor om Valievas positiva dopningstest

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet