Peng Shuai. Foto: TT

Ny press på IOK i Peng Shuai-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Pressen ökar på Internationella olympiska kommittén (IOK) inför vinter-OS i Peking.

Nu kräver en tysk elitidrottsorganisationen en oberoende utredning – och att IOK bevisar att tennisspelaren Peng Shuai är i säkerhet.

Athleten Deutschland, en oberoende elitidrottsorganisation i Tyskland, ansluter sig till skaran som inte tycker att IOK:s hantering av Peng Shuai-fallet varit tillräcklig.

Organisationen vill att IOK, som haft två videosamtal med tennisspelaren som försvann spårlöst i tre veckor efter att ha anklagat anklagat en medlem av Kinas kommunistparti för att ha utsatt henne sexuella övergrepp, bevisar att Shuai är i säkerhet och får uttala sig fritt.

OS i Peking 2022

IOK har enligt Athleten Deutschland inte ”gett några som helst bevis på att den förra världsettan i dubbel faktiskt är i säkerhet, eller någon information kring om hon kan uttrycka sig, fri från censur”.

Kräver oberoende utredning

Oron är att IOK genom att säga att man samtalat med Shuai, hjälper den kinesiska regimen i försöken att tysta ned frågan inför OS i Peking i februari. Därför kräver man att att en oberoende utredning av fallet görs – för att säkerställa idrottarnas säkerhet inför vinter-OS i februari.

IOK har valt att inte kommentera organisationens vädjan.

Det internationella damtennisorganisationen WTA har stoppat alla planerade tävlingar i Kina på grund av fallet. Internationella tennisförbundet (ITF) hävdar i sin tur att man står upp för kvinnors rättigheter, men låter verksamheten i landet fortsätta för att man inte vill ”straffa en miljard” människor för det som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet