Maxida och Mimi Märak när de höll konsert vid Kallak, Jokkmokk. Foto: Jan Tore Trysnes/NRKVisa alla (2)
Visa alla (2)

Konstnärer och artister bojkottar Jokkmokks marknad

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga vintermarknaden hamnar i kläm mellan kommunen och ortsbor som protesterar mot gruvförberedelserna i Kallak.

Jokkmokks vintermarknad är en viktig mötesplats sedan drygt 400 år tillbaka. Förra året lockades nära 40.000 besökare dit. Men kulturutbudet på marknaden, som invigdes på onsdagskvällen, kommer att bli något tunnare i år. Orsaken stavas bojkott.

Redan i höstas

I september meddelade en grupp konstnärer och slöjdare från samebyn Girjas att de inte medverkar på marknaden, om inte kommunen ändrar sin syn på gruvexploateringen i Kallak utanför Jokkmokk.

– I och med att kommunen tar ställning för en gruvdrift som kommer att skära försörjningen för våra renskötande kollegor i Jokkmokk, vill vi inte stå där i koltar och sälja vår historia och våra kunskaper, sa konstnären Barbro Poggats till SVT Nordnytt då.

Maxida Märak skippar

Och bojkotten sprider sig. Samiska artister som Jargŋa och Lovisa Negga samt folkkära Kalle Moraeus står fortfarande på schemat, men musiker som Max Mackhé och Sápmi Sessions-aktuella Maxida Märak vägrar medverka.

– [Jokkmokks kommun] beter sig som hycklare när de har renen som årets tema på vintermarknaden och så pågår det en gruvdebatt som alla som kan läsa vet kommer att påverka renskötseln väldigt hårt, säger Maxida Märak till Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Nu meddelar dessutom en grupp konstnärer och formgivare att de bojkottar marknaden. Kulturarbetaren Mia Viltok och hennes syster Lena driver ett galleri på orten, och de har fått med sig sina gästutställare på bojkotten.

”Glädjen är borta”

”Glädjen över vintermarknaden är borta i år! Vi väljer ett annat arrangemang på annan ort” meddelar konstnärerna i ett brev som P4 Norrbotten har tagit del av.

Orsaken är även här provborrningarna för en gruva i Kallak. Viltok med flera skriver att en sådan gruva skulle förstöra existensmöjligheten för kommunens största näring: rennäringen. ”Vi anser att man inte kan sitta på 2 stolar samtidigt. Därför väljer vi i år att inte delta och sprida Jokkmokks samiska varumärke” skriver gruppen i sitt brev.

Protesten mot vintermarknaden syns även i form av en Facebookgrupp. Där finns också motargumentet att en bojkott drabbar samiska småföretagare på marknaden.

Reporter i inslaget: Mikaela Sjöstedt

Foto: Hans Dahlberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet