Foto: TT

Åkesson: Ingen utesluts på lösa grunder

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson, SD, kommenterar nu senaste dygnets turbulens kring Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet SDU.

– Jag beklagar att debatten förs i media, skriver ordinarie partiledaren på sin Facebook-sida.

SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna för att de misstänks ha kopplingar till extrema rörelser, det uppgav de i går kväll till SVT Nyheter.

Ytterligare ett 20-tal SDU:are är under utredning och har fått hem brev där de står att de riskerar uteslutning, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Striden i SD

”Ingen utesluts på lösa grunder”

Nu väljer ordinarie partiledaren för SD att kommentera händelserna i ett inlägg på sin Facebook-sida. Där skriver Jimmie Åkesson:

”Sverigevänner,

Mot bakgrund av de senaste dagarnas mediala debatt kring väckta personärenden finns det anledning för mig att klargöra några saker.

För det första beklagar jag att debatten förs i externa medier trots det faktum att allt än så länge befinner sig i utredningsstadiet. Ingen utesluts ur Sverigedemokraterna på lösa grunder. Partiets stadgar föreskriver en rättssäker process, och det blir upp till den av medlemmarna valda partistyrelsen att bedöma underlaget i samband med nästa sammanträde i slutet av april.”

Utöver det hänvisar han till det öppna brev han skrev för två veckor sedan.

Jimmie Åkesson avböjer att kommentera ytterligare till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i SD

Mer i ämnet