Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magdalena Andersson (S) och Linda Lindberg (SD) efter beskedet om att den svenska hotnivån höjs. Foto: Midhat Poturovic/Niclas Berglund

Andersson (S): Regeringen kunde vara tydligare med sin strategi

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Säpo höjt terrorhotsnivån i Sverige har reaktionerna från oppositionen varit starka.

– Jag tror att det skulle vara bra för alla om regeringen kunde vara lite tydligare med vad deras strategi framåt är, säger Magdalena Andersson (S) till SVT.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson manar till samling efter beskedet att terrorhotnivån höjs.

– Det allra viktigaste för vårt land är att vi håller ihop. Det finns krafter i vårt land, både islamister och högerextremister, som kommer att försöka utnyttja situationen för att öka splittringen, säger Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheters reporter på plats i riksdagens korridorer.

Höjd terrorhotnivå Sverige

Hon ser positivt på att regeringen säkerställt att ansvariga myndigheter har den lagstiftning och de resurser de behöver, men är inte helt utan kritik när det kommer till hur regeringen agerat hittills.

– Jag tror att det skulle vara bra för alla om regeringen kunde vara lite tydligare med vad deras strategi framåt är, säger Andersson.

”Allvarligt läge”

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi kallar det för ”ett allvarligt läge”.

”Det är viktigt att vi nu agerar för Sveriges gemensamma säkerhet. Var rädda om varandra.” skriver hon på X.

Enligt SD:s gruppchef Linda Lindberg är det inte lagen om yttrandefrihet som är problemet, utan snarare de personer som inte kan hantera den.

– Sverigedemokraterna har länge varnat för tidigare regeringars förda migrationspolitik, men också att man har varit för naiv mot extrema grupper – islamismen inte minst. Jag tror det är det vi ser effekten av nu, säger Linda Lindberg (SD) till SVT.

Islamfientliga bilden en drivande faktor

En bild av Sverige som islamfientligt har varit en drivande faktor bakom det höjda hotet, enligt Säpo.

Representanter från Sverigedemokraterna har tidigare uttalat sig kritiskt om islam, till exempel SD-ledamotens Richard Jomshofs Twitter-inlägg som fått kritik för att det eldat på vreden.

Enligt statsminister Ulf Kristersson finns skäl att tänka på hur man uttrycker sig.

– Det finns ingen anledning att avsiktligt kränka någon annan då det faktiskt riskerar att hota Sverige. Besinning och att inse allvaret i läget är mitt budskap, säger Ulf Kristersson (M) under en pressträff på torsdagen.

– När vi lyssnar till Säpos analys är Jomshofs uttalande inget man särskilt framför som ett problem, utan olika händelser som gör att man nu behöver höja säkerhetsnivån, säger Linda Lindberg (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjd terrorhotnivå Sverige

Mer i ämnet