Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har varit en känslosam och ansträngande höst”. Hör C-ledaren Annie Lööf berätta om tankarna kring domen mot Theodor Engström. Foto: Makan Rahmati/SVT

Annie Lööf om Theodor Engströms kartläggning: ”Oerhört obehagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är van vid hot och hat – men att bli utsatt för förberedelse till terroristbrott kröp verkligen under skinnet på Annie Lööf. Nu berättar hon om känslorna efter domen mot Theodor Engström.

På tisdagen dömdes Theodor Engström för förberedelse till terroristbrott. För Annie Lööf sätter det punkt för flera månader av osäkerhet.

Nu börjar en process för att bearbeta det som har hänt.

Knivdådet i Almedalen

– Det har så klart varit en anspänning för vad tingsrätten skulle landa i, berättar den avgående partiledaren.

Hösten beskriver hon som känslosam och ansträngande, inte minst när hon fick ta del av förundersökningen och insåg vidden av Theodor Engströms planer.

”Väldigt obehagligt”

Då stod det också klart att Engström, som även dömdes för knivmordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, hade kartlagt C-ledaren i över åtta år.

– Det är så klart oerhört obehagligt. Därför känns det extra skönt att han kommer att sitta inne väldigt lång tid oavsett om det blir rättspsykiatrisk vård eller fängelse.

Hur har det här påverkat dig personligen?

– Det är klart att det påverkar väldigt mycket. De första månaderna visste jag bara att jag var en av måltavlorna, men när åtalet väcktes fick jag veta vilken uthållighet han hade haft i planeringen och vilka mordvapen han hade. Det är klart att det kryper under skinnet på en.

Familjen har påverkats

Även Annie Lööfs familj har påverkats av dådet.

– Som partiledare är det många positiva delar, men baksidorna finns ju också där och det har min familj också levt med. De tycker att det är skönt att rättegången är över, men också att jag ska påbörja ett nytt liv.

Det var mycket polis på plats, även i närheten av Theodor Engström. Vad säger du om det?

– Att det här inte är så lätt som en del verkar tro. Jag är övertygad om att både Säpo och polisen gör sitt allra yttersta, men det är svårt att läsa enskilda människors innersta tankar.

– Det här visar ju hur viktigt det är att jobba förebyggande på alla nivåer. Samhället måste kunna fånga upp de personer som är på väg ut i dessa träskmarker.

”Jag har nått en gräns”

Som partiledare har Annie Lööf varit särskilt utsatt för hat och hot de senaste åren.

– I början blev jag mest förbannad, jag slog det ifrån mig. Men nu mot slutet blir jag också mer berörd och påverkad. Det beror på att hoten har blivit grövre, men också på jag har nått en gräns där bägaren har runnit över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet