Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ser det ut i området – se kartan och bilderna från varje plats i klippet. Foto: Reuters

Detta har hänt: Kriget mellan Hamas och Israel – de första tre veckorna

Uppdaterad
Publicerad

Den palestinska terrororganisationen Hamas genomförde på lördagen den 7 oktober en storskalig attack mot Israel som överraskade såväl den israeliska säkerhetsapparaten som omvärlden. Israel svarade kort därpå med luftangrepp mot Gaza. Nedan följer en sammanfattning av de viktigaste händelserna under krigets tre första veckor.

  • I gryningen lördagen den 7 oktober avfyras stora mängder raketer från Gazaremsan mot städer i södra Israel. Terrororganisationen Hamas tar på sig attackerna.
  • En stund senare larmar Israels försvarsstyrkor (IDF) att upp emot 1000 beväpnade män på olika sätt forcerat barriärerna som omgärdar Gaza. Senare säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att Hamas inlett ett krig mot Israel.
  • På flera platser i södra Israel går terroristerna till angrepp mot civila. Mer än 1200 personer mördas och ett oklart antal kidnappas och förs till Gaza där de hålls som gisslan.
  • Samtidigt som terroristerna bekämpades inleder Israel flyg- och robotangrepp mot Hamaskontrollerade Gazaremsan. Många civila dödas och skadas.
  • Den nionde oktober kallar Israel in 300 000 reservister till sin armé, detta som en förberedelse för en trolig markoffensiv. Man inleder också en ”total blockad” av Gazaremsan. Blockaden innebär stopp för leveranser av elektricitet, livsmedel och bränsle.
  • Svenska UD beslutar att evakuera svenskar från Israel och de palestinska områdena. Man bedömer dock att det inte går att evakuera dem som befinner sig i Gaza. UD genomför två assisterade flygresor för svenskar från Tel Aviv till Arlanda med sammanlagt ca 270 personer ombord, det första planet landade på Arlanda den 13 oktober.
  • På fredagen den 13 oktober ger IDF de 1,1 miljoner människor som bor på norra Gazaremsan 24 timmar på sig att lämna sina hem och bege sig söderut inför en stundande markoffensiv.
  • FN varnar för att evakueringen kommer ge svåra humanitära konsekvenser vilket sedan blir verklighet. Hundratusentals Gazabor uppges ha lämnat sina hem och Gazaremsans vatten-, mat- och el-reserver börjar ta slut. Den 21 oktober tillåts ett antal lastbilar passera gränsen in till Gazaremsan för att leverera humanitär hjälp.
  • På tisdagen den 17 oktober träffas al-Ahli-sjukhuset i Gaza av en raket och ett stort antal civila befaras ha dött. Krigets parter har helt olika versioner av det inträffade och sidorna skyllde på varandra. Senare rapporterades det att sjukhusexplosionen troligen orsakades av raket från Gaza, enligt AP:s bildanalys.
  • Under krigets fyra veckor uppges närmare 9 500 människor ha dödats i bombningarna mot Hamasstyrda Gaza. Detta enligt siffror från det hamaskontollerade palestinska hälsodepartementet den 4 november. Antalet dödsoffer i Israel uppgår till minst 1 400, medan drygt 5 100 har skadats, enligt det israeliska hälsodepartementet. Uppgifterna kring antalet dödsoffer är ännu osäkra och har inte verifierats av några oberoende källor.

Följ händelseutveckningen: SVT rapporterar live om krigstillståndet efter Hamas attack på Israel.

Krig mellan Israel och Hamas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter styra på den av Israel ockuperade Västbanken. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet