Patricio Galvez barnbarn finns bland de runt 80 underåriga som har kopplingar till Sverige och som fortfarande befinner sig i Syrien. Foto: SVT & Nadia Al Faour

Han vill få hem sina barnbarn från IS till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sju små barn, föräldralösa efter den svenske IS-terroristen Michael Skråmos död, befinner sig just nu i fångläger Syrien. Flera av dem är så undernärda att de vårdas på sjukhus. Nu vill deras morfar Patricio Galvez få hem barnen. Det har lett honom till Syriens gräns där han befinner sig just nu.

– Jag vill krama alla barnen och visa att vi inte har glömt bort dem.

När SVT Nyheter möter Patricio Galvez dagar innan resan ligger det skor och kläder för små barn på golvet i hans etta i centrala Göteborg. Det är slutet av mars och han hoppas kunna klä sina barnbarn i plaggen snart.

– Vi har ansökt om att få komma in i området och äntligen fått tillstånd, säger Patricio Galvez.

Barn till IS-terrorister

Det yngsta av barnen är bara ett år gammalt, de andra är 2, 3, 5, 5 (tvillingar), 7 och 8 år gamla. Patricio har fått reda på att tre av barnen, som är födda hos terrorgruppen IS, finns på ett sjukhus i staden Hasaka i norra Syrien. Enligt uppgifter ska tre av de äldre barnen finnas i ett tält för föräldralösa barn i ett flyktingläger. Vad som har hänt med en av de två femåriga tvillingflickorna är oklart. Hon är försvunnen.

Tre av Mikael Skråmos barn, som är födda hos terrorgruppen IS, ska finnas på ett sjukhus i staden Hasaka i norra Syrien. Foto: Privat

”Undernärda och har lunginfektion”

Patricio Galvez barnbarn är föräldralösa. I januari i år dödades barnens mamma, Patricio Galvez dotter, i en granatattack och i mitten av mars bekräftade IS-terroristen Michael Skråmos mamma att han hade dödats.

När Patricio Galvez berättar om sina barnbarn börjar han gråta flera gånger under intervjun. På bilder som han har fått skickat till sig har han fått se deras utmärglade ansikten och ihåliga blickar.

– De är undernärda och har lunginfektioner, säger han.

Familjen skulle på ”semester”

Det var under förevändningen att hela familjen skulle på semester i Turkiet som Patricio Galvez dotter och Michael Skråmo 2014 tog med sig sina då fyra barn till Syrien.

Samtidigt som IS bedrev terrordåd i världen och genomförde brutala avrättningar i sitt så kallade kalifat uppmanade Michael Skråmo i flera videoklipp fler till att ansluta sig till terrorgruppen. Han uppmanade även till terrordåd i Sverige.

Patricio Galvez säger att IS grymheter är oerhörda och att det är overkligt att hans dotter ingått i terrorgruppen. Men för honom ligger fokus på barnen nu.

– Alla vet vad IS är för organisation. Min kamp har varit fokuserad på att rädda sju oskyldiga barns liv. Allt dåligt som har hänt, allt det onda, inget har med barnen att göra. De bara rena offer, säger han.

– Anledningen till att jag visar mitt ansikte är att jag står för det här. Dessa barn och alla andra barn som är föräldralösa och som befinner sig där är oskyldiga.

Närmare 200 barn som dött i läger

Efter att IS sista fäste i Baghouz föll överlämnade många anhängare sig och sina barn till till de kurdiska SDF-styrkorna och bor nu i uppsamlingsläger. I lägret i staden al-Hol bor i dag runt 65 000 människor.

Det är brist på mat, sanitet och sjukvård och enligt Syriska människorättsobservatoriet har 194 barn i lägret dött hittills. Patricio Galvez barnbarn finns bland de runt 80 underåriga som har kopplingar till Sverige och som fortfarande befinner sig i Syrien.

”Komma tillbaka med krossat hjärta”

Patricio Galvez har återkommande haft kontakt med Utrikesdepartement och han menar att de gör lite för att hjälpa till.  

– De säger att de behandlar den här frågan och att de har prioriterat den när det gäller ensamma barn, men i dagsläget så kan de inte hjälpa till.

Han är inställd på att inte kunna ta hem barnen.

– Även om jag kommer att behöva komma tillbaka med krossat hjärta så är jag tvungen att göra det här. De kommer säkert att känna den här kärleken som jag tar med mig från alla dessa som finns här i Sverige som vill barnen väl. Och det är en nödvändig sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn till IS-terrorister

Mer i ämnet