Hög arbetsbelastning faktor bakom flera dödsfall inom förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskor flyr yrket och larmar om en ohållbar arbetsmiljö i vad som beskrivs som en nationell förlossningskris. SVT Nyheter har gått igenom lex Maria-anmälningar från förlossningsvården – och hittar sex fall där hög arbetsbelastning tas upp som en bidragande orsak till att ett barn dött.

Det saknas barnmorskor i 19 av landets 21 regioner - och den senaste tidens massuppsägningar har intensifierat krisen.

Enligt vittnesmål från personal är bakgrunden bland annat en ohållbar arbetsmiljö som inte har förbättrats trots upprepade larm.

SVT Nyheter granskar

– I dag springer man mellan tre till fyra födande per barnmorska, sa Åsa Mörner, barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet, förra veckan.

Tvingades vänta

SVT har gått igenom beslut från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som rör lex Maria-anmälningar om allvarlig vårdskada i samband med förlossning. Totalt handlar det om över 200 beslut från 2018 till och med september 2021.

Bland dessa har vi funnit flera fall där barn har dött eller skadats allvarligt i samband med förlossning - och där hög arbetsbelastning på förlossningsavdelningen nämnts som en av de bidragande orsakerna.

Ett fall handlar om en kvinna som upplevde oregelbundna värkar och trots upprepade samtal till sjukhuset uppmanades stanna hemma. När hon till slut kom till förlossningen var barnet dött.

Ett annat om en kvinna som tvingades vänta två timmar på ett akut kejsarsnitt på grund av platsbrist och hög arbetsbelastning. Barnet föddes med grav syrebrist och avled efter sex dygn. (Se faktaruta.)

I Sverige föds ungefär 115 000 och 120 000 barn varje år och det är i en mycket liten del av fallen som det går riktigt illa.

Ivo tog i en skrivelse förra året upp hög arbetsbelastning som en återkommande orsak som bidrar till att det går fel under förlossningar. Tillsynsmyndigheten hade då sett ”i vissa ärenden att läkare och barnmorskor kan tappa fokus och blir mindre uppmärksamma när de drabbas av tunnelseende på grund av hög arbetsbelastning”.

”En tragedi”

Tre av de sex dödsfall som SVT identifierat inträffade på Södersjukhuset i Stockholm, ett av Sveriges största sjukhus. Dödsfallen, i kombination med andra anmälningar om allvarliga vårdskador, ingick i en större Ivo-granskning av sjukhusets förlossningsvård som pågick under flera år.

När Ivos slutgiltiga beslut kom i november förra året slog myndigheten fast att man i flera ärenden ”sett allvarliga brister i patientsäkerheten”. Ivo konstaterade samtidigt att Sös ”vidtagit och planerar att vidta åtgärder för att hindra att något liknande inträffar igen”.

– Varje barn som dör före, under och efter en förlossning är en tragedi. Och vi utreder alla de fallen noggrant, säger Karin Pettersson som är förlossningsläkare och specialsakkunnig i Region Stockholm.

– Jag skulle inte säga att barn dör på grund av hög arbetsbelastning men att det förekommer att det är en bidragande orsak. Vid varje sådan situation så tar vi otroligt allvarligt på det, för vi vill inte att det någonsin ska hända. Vi vill ha en bemanning på våra förlossningsenheter, inte bara i Region Stockholm utan i Sverige, där vi har tillräckligt hög bemanning och tillräckligt hög kompetens för att minimera risker för att sådana här allvarliga händelser sker.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Fallen där barn dog

Beslutsdatum 2021-07-02, Region Stockholm.

En kvinna som skulle föda sitt första barn kom in till förlossningen med värkar. Men hög arbetsbelastning bidrog till att den långdragna förlossningen hanterades passivt och inte i linje med riktlinjerna konstaterar Ivo. Barnet föddes utan livstecken och återupplivningsförsök avslutades efter 20 minuter.

Beslutsdatum 2020-01-27, Region Stockholm.

Bristen på förlossningsplatser var så stor och arbetsbelastningen så hög att en kvinna tvingades vänta på en mottagning där det inte gick att övervaka fostret fullt ut. När kvinnan väl flyttades över gjordes en mätning av fostrets hjärtfrekvens, den bedömdes dock inte direkt och beslut om akut kejsarsnitt togs först två timmar efter patientens ankomst till förlossningen. Barnet föddes med grav syrebrist och avled vid sex dygns ålder.

Beslutsdatum 2019-12-17, Region Stockholm.

Allvarlig syrebrist vid födseln gjorde att ett barn dog endast några veckor gammalt. I efterhand har sjukhuset konstaterat att kejsarsnitt borde ha utförts fyra till fem timmar tidigare än vad det gjordes. Den aktuella dagen hade läkarna en hög arbetsbelastning med flera komplicerade förlossningar samtidigt.

Beslutsdatum 2019-10-28, Region Örebro.

Barnet dog vid en ålder av sex dygn. Det hade drabbats av multiorgansvikt och svår hjärnskada efter en komplicerad förlossning. Sjukhuset har i efterhand konstaterat att bristande kommunikation, fördröjd läkarkontakt och hög arbetsbelastning på förlossningen var några av orsakerna som bidrog till händelsen.

Beslutsdatum 2019-06-13, Region Västernorrland 

En kvinna kom till sjukhuset för ultraljudskontroll men skickades hem igen, senare samma dag kom hon tillbaka och lades då in. I efterhand har sjukhuset konstaterat att man redan här borde insett att ett akut kejsarsnitt behövdes. Det gjordes dock inte direkt och när barnet senare förlöstes var det livlöst. Vårdgivaren har i efterhand konstaterat att hög arbetsbelastning på förlossningsavdelningen var en av orsakerna till händelsen.

Beslutsdatum 2018-03-22, Region Stockholm.

En kvinna ringde upprepade gånger till sjukhuset för att få hjälp eftersom hon upplevde oregelbundna värkar. Sjukhuset bröt mot sina egna riktlinjer och bad henne vänta hemma. När hon väl kom till förlossningen var barnet dött. Sjukhuset konstaterar att tung arbetsbelastning och bristande kommunikation var en av orsakerna till händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet