Vera Oredsson kandiderar till riksdagen för Nordiska motståndsrörelsen. Bilden är tagen i Almedalen 2017. Hon var tidigare partisekreterare och under en tid partiledare för det nazistiska, numera nedlagda, Nordiska rikspartiet. Foto: David Lagerlöf / Expo

Faktakollen: Nordiska motståndsrörelsen sprider lögner om Förintelsen

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska motståndsrörelsen står återigen i Almedalen med nazistsymboler på sina flaggor. De kandiderar till riksdag, kommun och landsting i höstens val. Att förneka fakta om Förintelsen där uppemot sex miljoner judar och minst lika många andra mördades är en central del i organisationens propaganda. Som får allt större spridning.

Påstående: ”Förintelsen är lögn.” (NMR:s riksdagskandidat Vera Oredsson, NRK-dokumentären Raskrigarna, 6 december 2017)

SVT:s Faktakollen har i två artiklar granskat NMR och organisationens faktaresistens i en tid då de mobiliserar och sprider lögner med förvridna fakta. Läs den andra kollen här.

Faktakollen

Sveriges moderna nazister, Nordiska motståndsrörelsen, NMR, får allt mer uppmärksamhet. För andra året i rad kommer de till politikerveckan i Almedalen.

I september 2017 marscherade de i Göteborg under bokmässan, bevakade av ett massivt media- och polisuppbåd. I december sände norska tv-kanalen NRK en dokumentär som följde organisationen bakom polisens linjer och på möten där det gjordes varianter på förbjudna hitlerhälsningar.

Trots att Förintelsen är väldokumenterad är faktaresistensen stor. En central del i NMR:s verklighetsbeskrivning är att Förintelsen aldrig ägde rum.

”Lögn och trams”

NMR är inte ett parti som andra. Rörelsen sprider på olika sätt det faktaresistenta budskapet att Förintelsen inte ägde rum, bland annat via egna kanaler som hemsida Nordfront, flygblad och i sociala medier. Och i intervjuer i NRK-dokumentären ”Raskrigarna”, där Vera Oredsson, mångårig företrädare för svensk nazism, och Simon Lindberg, rörelsens nordiska ledare, kategoriskt förnekar Förintelsen.

– Den lämnar jag därhän. För jag tror inte på det /.../ den där historien är lögn och trams och intresserar mig inte, säger Vera Oredsson i dokumentären som sändes i december.

Nordiska motståndsrörelsen med hedersmedlemen Vera Oredsson i mitten tittar på mångfaldsparaden under politikerveckan i Almedalen 2017. Foto: Henrik Montgomery / TT

Oredsson är i dag 90 år och kandiderar som en av 24 medlemmar i NMR till riksdagen. Hon är tionde namn på partiets lista och har en bakgrund som ordförande i nazistiska Nordiska Rikspartiet.

Svor trohet till Hitler

Vera Oredsson är född Schimanski 1928 i Berlin som dotter till en fattig svensk kvinna och en arbetslös ingenjör som gick med i tyska nazistpartiets Sturmabteilung, SA. Hon svor trohet till Hitler som 14-årig medlem i Bund Deutscher Mädel, flickornas motsvarighet till Hitlerjugend.

– Jag var själv i Tyskland på den tiden och har inte sett något och inte märkt något [av Förintelsen]. Förresten dog folk genom bombningar och judar strök också med då, säger Oredsson till Faktakollen.

Men den som går till Nationalencyklopedien finner något annat:

”Mellan fem miljoner och sex miljoner judar mördades, många av dem i stora förintelseläger eller dödsfabriker. Även flera miljoner andra människor mördades av nazisterna, däribland flera hundra tusen romer.”

Luttrad historieprofessor

Förintelseförnekare är inget nytt säger professor Yehuda Bauer, en av auktoriteterna på området och historiker vid det av Göran Persson instiftade International Holocaust Remembrance Alliance och Yad Vashem, centrum för dokumentation och forskning om Förintelsen. Han har bland annat fått den svenska regeringens utmärkelse Illis Quorum för sitt arbete.

”Jag har hört sådana påståenden oräkneliga gånger förut och min reaktion i dag är en trött gäspning”, skriver professor Bauer i ett mejl och fortsätter: ”Ett påstående från någon fascistisk galning på tv är inget skäl att svara, det kommer att vara bortglömt inom en vecka.”

”Jag har inte för avsikt att spilla min tid på att svara i mer detalj. Man argumenterar inte med människor som hävdar att månen är gjord av vit ost”.

Men alla delar inte professorns syn.

Pär Öberg, presstalesman för Nordiska motståndsrörelsen i Sverige och andra namn på NMR:s riksdagslista. Bilden tagen i Almedalen 2017. Foto: Janerik Henriksson/TT

Pär Öberg, som också sitter i Ludvika kommunfullmäktige på ett mandat från Sverigedemokraterna, rekommenderar alla som vill läsa på om argumenten mot Förintelsen att gå in på Nordfront.

I juni avslöjade Aftonbladet också hur en moderat politiker beställt förintelseförnekande litteratur på Nordfront och hur SD:s toppkandidat till valet i Perstorps kommunfullmäktige och ordförande i den lokala SD-föreningen, Lars Nilsson, stöttat NMR på Nordfront. Nilsson avgick efter avslöjandena.

Dokumentären Raskrigarna, framför allt ett intervjuklipp med Vera Oredsson, fick mycket stor uppmärksamhet på sociala medier. Bara på Facebooksidan NRK Brennpunkt har det nästan 700 000 visningar, vilket med stor marginal gör det till ett av de mest sedda videoklippen sedan förra hösten. Flest efter Oslo var tittarna i Västra Götaland, Skåne och Stockholm.

Som helhet genererade dokumentären rekordsiffror, med nästan en halv miljon tittare (320 000 när den sändes i tv och 110 000 via nätet, vid mitten av juni). Dessutom har den flera gånger lagts ut på Youtube.

Väldokumenterad mordoperation

Att Förintelsen var en systematisk mordoperation är synnerligen väldokumenterat i internationell forskning även om någon exakt siffra på antalet offer inte går att fastställa.

Uppskattningarna baseras på ”demografiska studier efter kriget som jämfördes med den statistik som var tillgänglig före kriget om de judiska grupper som drabbades av Förintelsen”, skriver Efraim Zuroff, chef på forskningsinstitutet Simon Wiesenthal Center till Faktakollen.

Yad Vashems researchers, ledda av professor Israel Gutman och Robert Rozett kom i ” Encyclopedia of the Holocaust” (1990) fram till att antalet judiska offer var mellan 5,59–5,86 miljoner.

Liknande siffror, 5,29 till 6 miljoner, landade den parallella studien ”Dimension des Völkermordes” (1996) i, ledd av professor Wolfgang Benz i Berlin. Och redan 1945 konstaterade en av domarna i Nürnbergrättegångarna att antalet judar som dog var kring 5,7 miljoner.

Bilder från Koncentrationslägret i Majdanek i Polen. Nazisterna hällde ner Zyklon B-kristaller genom skorstenar till gaskamrarna. Bilden tagen under befrielsen av lägret 1944. Foto: SVT:s historiska arkiv

Siffran sex miljoner judiska offer, som bland annat FN använder, kommer enligt professor Bauer från Wilhelm Höttl, österrikisk SS-officer och chef för den tyska säkerhetstjänsten. Han var kronvittne i Nürnbergrättegångarna 1945-1949 och återger i rättegångsprotokollen ett samtal på sitt kontor i Budapest med Förintelsens arkitekt Adolf Eichmann under krigets slutskede i augusti 1944. De konstaterade att ”ungefär fyra miljoner judar dödades i de olika koncentrationslägren och ytterligare två miljoner mötte döden på andra sätt, majoriteten sköts av säkerhetspolisens dödsskvadroner under invasionen av Ryssland”.

Yad Vashem skriver till Faktakollen att man i sin minneshall har namn och ibland personlig information om 4,7 miljoner judiska offer. Listan växer allteftersom research i andra länder fortskrider.

Förutom judar mördades miljontals andra. 1, 8 miljoner polacker, Drygt 200 000 romer och lika många funktionshindrade. Tre miljoner sovjetiska krigsfångar och sju miljoner civila. 300 000 serber, 1 900 Jehovas vittnen och dessutom ett okänt antal homosexuella, meningsmotståndare till nazismen och frimurare.

Majdanek befriades av sovjetiska trupper den 24 juli 1944, enligt Forum för levande historia. Direkt efter befrielsen tillsattes en polsk-sovjetisk kommission, för att utreda de brott som nazisterna hade begått. Redan i november 1944 bestämde kommissionen att lägret skulle bevaras som ett statligt monument över nazismens offer. Foto: SVT:s historiska bildarkiv

Förutom den halva miljon som såg NMR förneka Förintelsen i Raskrigarna hade NRK:s huvudartikel dessutom 210 000 unika besökare, som enligt analysverktyget Google analytics i snitt läste den i nio minuter.

– Jag vet att det var många som såg den, den var etta på Brännpunkts tittartopp på NRK förra året och vi fick mycket reaktioner, både från Sverige och Norge, säger NMR:s Pär Öberg.

SVT övervägde att sända dokumentären

Hur stor del av publiken som är svenskar är oklart men på SVT övervägde flera redaktioner under lång tid att sända dokumentären, men samtliga avstod till slut.

– Vi funderade men kom till slutsatsen att den inte var tillräckligt granskande, säger Nils Hanson, dåvarande projektledare på Uppdrag granskning.

– SVT ville inte ha den för att folk förnekade Förintelsen. Jag träffar folk som får svårt att andas när jag säger det där [tillbakavisar förintelsen]. Det visar att de är utsatta för hjärntvätt, säger Per Öberg.

Att sända Raskrigarna skulle kunnat bryta mot SVT:s uppdrag som säger att programmen ska ”präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde…”.

Den så kallade demokratiparagrafen syftar enligt lagstiftarna till ”fördömande av rasism, våld och brutalitet…” och anses även innebära ”en skyldighet att markera avståndstagande från eller bemöta antidemokratiska uttalanden och att verka för att rasistiska fördomar bekämpas”.

Oredsson övertygad

Faktakollen ringde Vera Oredsson för att få en kommentar till forskningen om Förintelsen.

– Förintelsen är en bluff – det står jag för. Jag tror inte på den. Det har konstaterats att det är omöjligt. Det är en bluff för att få pengar från tyska staten, säger Vera Oredsson.

Men 5,7 miljoner har försvunnit säger forskarna?

De har inte försvunnit. Det har ju konstaterats. Det har Israel hittat på.

Och de 4,7 miljoner namnen i Förintelsemuseet?

Namn kan hittas på, det är inte så konstigt.

Sammanfattning: I år ställer nazistiska Nordiska motståndsrörelsen för första gången upp i allmänna val. De mobiliserar för att komma in i kommunfullmäktige i Ludvika, Boden och Kungälv och är återigen på plats under politikerveckan i Almedalen. De sprider Förintelseförnekande propaganda och myten att judarna inte massmördades i Nazityskland, bland annat på sin hemsida, i sociala medier och i en norsk tv-dokumentär som fått stor spridning. Forskningen är väldokumenterad och samstämmig och visar att mellan 5,29 till 6 miljoner judar dog i Förintelsen. Ytterligare minst lika många andra människor mördades av nazisterna.

Källor:

 • Boken ”Allt är gift” (2018), Olle Matsson, professor i Kemi på Uppsala Universitet
 • Intervjuer och mejlsvar med forksningscentret Yad Vashem: Marisa Fine, presstjänsten, Yehuda Bauer, professor och chefshistoriker och Robert Rozett, biblioteksledare
 • Intervju och mejlsvar Eva Fried, samordnare internationella relationer, Forum för levande historia
 • Intervju och mejlsvar, Mikael Ekman, Expo
 • ”Raskrigarna”, NRK Brennpunkt (2017)
 • ”Vår väg” (2017), NMR:s partiprogram
 • Intervju, Vera Oredsson, NMR
 • Intervju, Pär Öberg, NMR
 • ”Hyllade nazister – nu är han SD-ordförande”, artikel Aftonbladet, 19 juni 2018
 • ”Historien om syskonen Vera Oredsson och Folke Schimanski”, artikel Expressen, 7 oktober 2017
 • Valmyndigheten
 • Nationalencyklopedien

Fakta om Nordiska motståndsrörelsen

 • Bildades 1997 under namnet Svenska motståndsrörelsen, av aktivister ur nätverket Vitt ariskt motstånd.
 • Bytte namn 2016 och har slagits ihop med systerorganisationerna i Norge, Danmark och Finland.
 • Är en våldsbejakande nazistisk organisation, enligt Säpo Sveriges farligaste nazistgrupp. Beskriver sig själva som nationalsocialister, anser att Sverige är ockuperat av en ”judisk ockupation” och hävdar att den ”vita rasen” håller på att gå under på grund av invandringen i Sverige.
 • NMR accepterar inte den svenska demokratin i dess nuvarande form. Organisationens mål är enligt deras politiska program ”en nordisk stat med lika villkor för alla de nordiska folken”.
 • Antalet medlemmar har vuxit kraftigt de senaste åren och aktiviteterna ökar.
 • Av de kända, mest aktiva svenska aktivisterna är flera dömda för brott.
 • I höstas förbjöds Nordiska motståndsrörelsen i Finland då dess verksamhet ansågs strida mot lagen och god sed.
 • Sedan 2014 sitter medlemmarna Pär Öberg och Pär Sjögren i Ludvika respektive Borlänge kommunfullmäktige i Dalarna, efter att ha tagit sig in på SD-mandat via partiets öppna listor.
 • Valåret 2018 ställer Nordiska motståndsrörelsen för första gången upp i allmänna val, till riksdag, kommun- och landsting.
 • Under politikerveckan i Almedalen har NMR fått avslag på ansökan om att bland annat sätta upp ett tält men beviljats tillstånd för allmän sammankomst, vilket ger dem rätt att ställa upp ett bokord, mindre talarutrustning och dela ut flygblad. De får även använda den allmänna talarplatsen i Visby hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Faktakollen

Mer i ämnet