• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommer få ägna sig åt klassisk krisbekämpning efter Martin Strids uttalande, menar Mats Knutson. Foto: TT

Analys: Nu är det åter kris och panik i SD

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nu är det återigen kris och panik i Sverigedemokraterna. Samtidigt som partiledningen ägnar massor av tid åt att försöka bygga förtroende för partiet och dess politik dyker det plötsligt upp en figur i tv-rutan, som med en rasistisk hemsnickrad teori försöker hävda att muslimer inte fullt ut är människor. Ridå.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Scenen är hämtad från Sverigedemokraternas landsdagar i Norrköping i helgen. Partiet ska lägga fast sin politik inför valåret 2018. Mycket av tiden ägnas åt att putsa fasaden. Allt tv-sänds. Sverigedemokraterna ska framstå som trovärdigt och ansvarstagande. Man har fattat beslut om flera politiska inriktningsprogram. Ledande sverigedemokrater understryker att partiet har förändrats och att det nu är berett att ta ansvar.

Plötsligt raseras allt på ett ögonblick. Den rasism som partiet alltid anklagats för av sina politiska motståndare förkunnas plötsligt öppet och oförblommerat från talarstolen mitt i salen. Muslimer är inte fullt ut människor, säger ombudet Martin Strid och ger sig in i ett osammanhängande resonemang om människor och ”muhammedaner”. Ett resonemang som påminner oroväckande mycket om hur nazisterna avhumaniserade judar på 1930-talet.

Martin Strids kritiserade uttalande

Misslyckad nolltolerans

Det är ett exceptionellt uttalande på många sätt. Visst, man kan avfärda Martin Strid som en ”knäppgök”, men Sverigedemokraternas historia visar att problemet är större än så. Partiledningen säger sig ha försökt rensa ut i leden med en så kallad nolltolerans mot rasism, men inte lyckats bättre än att den torgförs öppet när partiets högsta beslutande organ, landsdagarna, sammanträder.

Frågan är förstås också hur många sverigedemokrater som delar Martin Strids åsikter, men som har självbevarelsedrift nog att inte redogöra för dem öppet i den tv-sända debatten? Överhuvudtaget verkade ingen av de församlade sverigedemokraterna reagera på Martin Strids uttalande, ingen tog replik på honom och från podiet hördes inga ifrågasättanden.

Kalldusch för Åkesson

För Jimmie Åkesson kommer förstås det här som en kalldusch. Visst, han har tvingats hantera många liknande kriser genom åren, men hoppades nog att han lagt detta kapitel bakom sig. Att uttalandet dessutom görs i talarstolen på partiets landsdagar ger det naturligtvis extra betydelse, både på grund av den mediala exponeringen, men också genom partimötets officiella status. Det är ju här Sverigedemokraterna lägger fast sin politik, men det är också här partiet ska visa väljarna att de nu blivit ett parti som andra, ett parti som övriga riksdagspartier kan samarbeta med.

Martin Strids uttalanden har därför utlöst en akut kris för partiet. Bara det faktum att Sverigedemokraterna redan aviserat att Martin Strid kommer att uteslutas ur partiet, visar hur känslig och explosiv frågan är. Det är för övrigt också en sensationell åtgärd i ett svenskt riksdagsparti, att en medlem utesluts efter uttalanden i talarstolen på en partistämma!

”Reducerats till klassisk krisbekämpning”

När landsdagarna idag avslutas kommer Jimmie Åkesson inte att få frågor om partiets politik och ställningstaganden. I stället kommer han att tvingas att svara på hur det kan komma sig att personer med Martin Strids åsikter har utnämnts till ombud vid Sverigedemokraternas landsdagar, hur allmänt förekommande dessa åsikter är inom partiet och vad han tänker göra åt saken.

Det som skulle bli ett viktigt avstamp för partiet inför valåret och ett försök att med ökat förtroende locka nya väljare, har i stället reducerats till klassisk krisbekämpning för att rädda det som räddas kan av anseendet.

Jag har sagt det förut och säger det igen: Det är inte de politiska motståndarna som utgör det stora hotet mot Sverigedemokraterna. Det är partiets egna politiker.

I den här texten refereras till ett uttalande som ifrågasätter alla människors lika värde. SVT hävdar alla människors lika värde och tar därmed avstånd från det uttalandet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Martin Strids kritiserade uttalande

Mer i ämnet