Peyman Kia, 42, döms till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift. Foto: Pressbild Livsmedelsverket

Spiondömde Peyman Kias advokat: ”Kommer överklaga till HD”

Uppdaterad
Publicerad

Den livstidsdömde spionen Peyman Kia kommer överklaga domen till högsta domstolen.

– Vi kommer lämna in en överklagan under veckan, säger Peyman Kias advokat Anton Strand till SVT Nyheter.

Beskedet kommer drygt två veckor efter att Svea hovrätt fastställt tingsrättens livstidsdom mot Peyman Kia.

Peyman Kia dömdes i januari till livstids fängelse för grovt spioneri mot Sverige för Rysslands räkning. Utöver Peyman Kia dömdes även hans yngre bror, Payam Kia, till fängelse i nio år och tio månader för samma brott.

Bröderna misstänks ha röjt hemliga uppgifter till den ryska militära säkerhetstjänsten GRU.

Åklagaren: ”Absolut hemligaste material”

Verksamheten har, enligt tingsrätten, skett inom ramen för den äldre broderns anställning inom Säkerhetspolisen och Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.

– Materialet är det absolut hemligaste material som finns, sa åklagare Mats Ljungqvist i samband med tingsrättsdomen mot bröderna.

Bröderna överklagade sina respaktive tingsrättsdomar till Svea hovrätt, men i mitten på maj drog den yngre brodern Payam Kia tillbaka sitt överklagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.