Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) håller pressträff om ny vindkraft till havs. Foto: Marko Säävälä/TT

Två nya vindkraftsparker ska byggas till havs

Uppdaterad
Publicerad

Två nya vindkraftsparker ska byggas till havs utanför Halland. Det meddelar statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) under tisdagsmorgonen.

Det handlar om OX2 som får tillstånd att bygga den havsbaserade parken Galene på 21 vindkraftverk utanför Varberg samt Vattenfall som får bygga Kattegatt Syd bestående av 80 vindkraftverk utanför Falkenberg.

– Vi gav grönt ljus för sammantaget ett hundratal vindkraftverk i två parker till havs, som kommer att bidra med fossilfri el i en region som har mycket stort behov av detta, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Enligt regeringen kommer det ta mellan sju och tio år att färdigställa parkerna. Tillsammans ger de ett eltillskott som motsvarar ett normalstort kärnkraftverk. Inititativ finns också för att förkorta tillståndsprocesser för att skynda på byggandet av vindkraft.

– Tillsammans med kärnkraften ger de ett stort tillskott. Det behövs när Sverige ska fördubbla elproduktionen fram till år 2045, säger Kristersson.

”Viktigt för att möta klimatmålen”

Både länsstyrelsen och försvarsmakten sagt ja till parkerna, men frågan har överklagats till domstol av både bolagen bakom och miljöorganisationer.

Energi- och näringsminister Ebba Busch säger att dagens besked är glädjande nyheter.

– För att kunna ta oss ur energikrisen långsiktigt finns det inga snabba vägar framåt, vi behöver göra rätt sak och vi behöver återbygga ett robust elsystem igen. Det är nödvändigt om vi ska klara den gröna omställningen och möta klimatmålen samtidigt som vi säkrar industrins omställning.

Inget SD-inflytande i beslutet

På frågan på om Sverigedemokraterna, som vill stoppa storskalig vindkraft, har haft något inflytande över beslutet säger statministern:

– Det här är ett rent regeringsbesut så det har de inte. Men vi för dialog med alla partier som vill bygga ut den svenska energiproduktionen.

Fakta: Parker som får godkänt

Kattegatt Syd. Plats: väster om Falkenberg. Bolag: Vattenfall. Elproduktion: 5 TWh. Parken omfattar upp till 80 vindkraftverk på en yta av 122 kvadratkilometer. Tillståndet gäller i 40 år.

Galene. Plats: väster om Varberg och Falkenberg. Bolag: Galatea-Galene, dotterbolag till OX2. Elproduktion: 1,2 TWh. Parken omfattar upp till 21 vindkraftverk på en yta av 42 kvadratkilometer. Tillståndet gäller i 40 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.