””Det finns inga säkra platser i Afghanistan” säger ICRC:s generaldirektör Yves Daccord. Foto: SVT/TT

Röda korset-chefen Yves Daccord: Inte säkert att utvisa till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om utvisningar till Afghanistan har väckt stor debatt den senaste tiden. Så sent som förra veckan tvångsutvisades tio personer till landet.– Frågar du mig om Afghanistan är ett land säkert nog att utvisa till, då säger jag nej, säger Yves Daccord generaldirektör för Internationella rödakorskommittén i SVT Agenda.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) har beslutat att drastiskt dra ner på sin verksamhet i Afghanistan. Det för att organisationens utsatthet har blivit allt för stor.

I februari i år dödades sex Röda korset-medarbetare i landet och två kidnappades. För drygt en månad sen mördades ytterligare en medarbetare, denna gång av en patient.

– Om jag bara ser det från ett humanitärt perspektiv är vår bild att Afghanistan befinner sig i en väldigt, väldigt svår situation. Det finns inget säker del av Afghanistan, säger Yves Daccord i SVT Agenda.

”En plats med många problem”

I förra veckan utvisades tio personer till Afghanistan, men sju av dem som skulle tvångsutvisats fick stanna i väntan på nya prövningar.

Migrationsverket anser att säkerhetsläget i Afghanistan är allvarligt, men bedömer att vissa provinser är säkra.

– Frågar du mig om Afghanistan är ett land som är säkert nog att utvisa till, då säger jag nej. Det är en plats med många problem, säger Yves Daccord.

Hittills i år (till och med den 27 augusti 2017) har 83 procent av ensamkommande barn och 47 procent av samtliga afghaner fått uppehållstillstånd som skyddsbehövande.

Det är när skyddsskäl saknas som utvisning blir aktuellt.

Källa: Migrationsverket

I Agenda på söndag 22 oktober intervjuas Internationella Röda korsets generalsekreterare Yves Daccord och utrikesminister Margot Wallström (S).

Se det klockan 21.15 i SVT2 eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.