Julian Assange. Foto: TT

Turerna kring Julian Assanges våldtäktsutredning

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 augusti 2010 anmäler två svenska kvinnor att Wikileaksgrundaren Julian Assange har utsatt dem för övergrepp under ett besök i Stockholm. Nu har våldtäktsutredningen pågått i nästan nio år. Här är en sammanfattning kring turerna i fallet.

Augusti 2010: Julian Assange besöker Sverige och anhålls i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång riktat mot två kvinnor han träffat vid skilda tillfällen. Assange nekar till anklagelserna men vägrar inställa sig till förhör, eftersom han fruktar att Sverige ska utlämna honom till USA.

November 2010: Stockholms tingsrätt häktar Assange i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Assange överklagar häktningen till Svea hovrätt samtidigt som han blir internationellt efterlyst.

Fallet Assange

December 2010: Assange grips i London av brittisk polis. En domstol beslutar några dagar senare att släppa Assange fri mot borgen. I ett tal efteråt säger han ”att det känns skönt att känna Londons friska luft igen”.

Juni 2012: Storbritanniens högsta domstol nekar Assange ny prövning och slår därmed fast domarna från tidigare instanser – att Assange ska utlämnas till Sverige, så att polis och åklagare kan förhöra honom om våldtäktsanklagelserna. Några dagar senare lyckas Assange ta sig till Ecuadors ambassad i London där han ansöker om politisk asyl.

Sommaren 2014: Drygt två år efter det att Assange flytt till Ecuadors ambassad kräver Assange att det svenska häktningsbeslutet mot honom hävs. Men Stockholms tingsrätt beslutar att han ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro. Medieuppgifter gör gällande att australiern lider av hjärt- och lungproblem och Assange erkänner att vistelsen på ambassaden varit dålig för hans hälsa.

Mars-juni 2015: Överåklagare Marianne Ny begär att få förhöra och dna-topsa Assange i London. Detta då flera av brotten han misstänks för preskriberas i augusti 2015. Assange ger sitt samtycke till att förhöras i London. En skriftig bekräftelse skickas till överåklagaren, men de planerade förhören ställs in då man inte fått erforderliga tillstånd från Ecuador.

November 2016. Assange kan till slut förhöras på Ecuadors ambassad i London. Förhören hålls av ecuadorianska åklagare och översätts sedan till svenska. Ecuador vill att Sverige ska garantera Julian Assange att han inte kommer att utlämnas om han ställs inför rätta i Sverige.

Maj 2017: Den svenska förundersökningen mot Assange läggs ned och häktningen hävs. Brittisk polis meddelar samtidigt att Assange kommer att gripas om han lämnar ambassaden, eftersom han brutit mot borgensvillkoren under de år han hållit sig undan.

April 2019: Efter uppgifter om att Julian Assange är gripen i London, har målsägarbiträdet i Sverige begärt att den svenska förundersökningen om våldtäkt ska återupptas. Ärendet handläggs på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg och vice överåklagare Eva-Marie Persson leder arbetet.

Maj 2019: Den svenska vice överåklagaren Eva-Marie Persson meddelar att förundersökningen om en av de våldtäkter som Assange var anklagad för kommer att återupptas. Assange riskerar högst fyra års fängelse för brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet