Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur hänger den senaste tidens sprängdåd ihop? SVT:s Sofia Yohannes menar att det kan vara början på en ny våg av våld. Foto: SVT / Henrik Montgomery / TT

Uppgifter: Fyra sprängdåd under senaste veckan kopplade till Foxtrotnätverket

Uppdaterad
Publicerad

Fyra sprängdåd under en veckas tid har riktats mot Foxtrotnätverket, enligt uppgifter till SVT. Gemensamt för flera av dem är också att de misstänkta måltavlorna sitter frihetsberövade misstänkta för tidigare brott samtidigt som anhöriga på adresserna blir de som drabbas.

Under veckan som gått har Sverige skakats av flera sprängdåd, bland annat i Gävle- och Stockholmsområdet. Åtminstone fyra av de sprängningar som ägt rum sedan måndagen den 29 januari har kopplingar till Foxtrotkonflikten.

Polisen arbetar nu med en nationell lägesbild, säger Johan Andersson, operationsledare för det nationella arbetet mot våldet.

– Vi kan inte utesluta någonting, säger han.

Han menar dock att våldsbrotten sedan årsskiftet har varit lika många som i början av 2023, även om 2024 har upplevts lugnare. Det beror på att brotten varit utspridda i tid och geografiskt – medan det förra året koncentrerades till Stockholmsområdet.

Den nya vågen av sprängningar inleddes med en sprängning i Sandviken. En anhörig till en person som suttit häktad misstänkt för grovt vapenbrott var skriven på adressen.

Rawa Majids ”bombmakare”

Under natten till fredag sprängdes det på en adress i Sundbyberg. Där var en anhörig till en man som kallats Rawa Majids ”bombmakare” skriven. ”Bombmakaren” har haft en central roll i höstens våldsvåg, och har dömts för narkotikabrott, vapenbrott och sin inblandning i andra sprängdåd. Han avtjänar nu ett flerårigt fängelsestraff.

Gick över till Dalennätverket

I Gävle sprängdes det på söndagsmorgonen vid en adress där en anhörig till den 21-åring som dömdes i Sundsvallsmålet är skriven. 21-åringen klippte i november 2022 banden till Dalennätverket och gick över till Foxtrotnätverket. Det satte igång en omfattande våldsspiral i Sundsvall.

Natten till måndag sprängdes det i Haninge utanför Stockholm. Även på den adressen är en anhörig till en person med koppling till Foxtrot skriven. Personen sitter häktad misstänkt för anstiftan till två grova brott i september – det ena en skjutning i Jordbro där en man miste livet och en man skottskadades. Det andra en skjutning utanför en villa i Åkersberga.

Ännu en sprängning ägde rum tidigt på tisdagsmorgonen, denna gång i Strängnäs i ett bostadsområde. Polisen utesluter inte koppling till gängkriminalitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reporter Lars Erik Taubert om hur dåden kan hänga ihop. Foto: SVT/Morgonstudion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.