Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förskrivningen av oxikodonpreparat i Blekinge har femdubblats de senaste tio åren. Foto: SVT/Henrik Friberg

Sjukvårdens facit: Femdubblad förskrivning – på tio år

Publicerad

Förskrivningen av Oxycontin och andra oxikodonpreparat har femdubblats i Blekinge under de senaste tio åren. Nu vill Region Blekinges läkemedelskommitté vända trenden, och minska användandet av opioider i vården.

Oxikodon är ett kraftigt smärtstillande preparat, som främst ska användas vid kortvariga problem efter exempelvis operationer och olyckor. Det menar överläkaren Peter Valverius, som sitter i Region Blekinges läkemedelskommitté.

– Rätt använt till rätt patient för rätt åkomma är oxikodon ett bra läkemedel, säger han.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Recept eftertraktade

De senaste tio åren har förskrivningen av oxikodon femdubblats i Blekinge, från 1233 till 6329 patienter. Och även om det mesta oxikodon som missbrukas är sådant som smugglas in i landet, kan en ökad förskrivning leda till ett ökat missbruk och beroende när läkemedlet används fel.

– Det ska helst användas vid kortvariga smärttillstånd, säger Peter Valverius.

Enligt polisen har recept på oxikodon blivit hett eftertraktade bland Karlshamns missbrukare.

– Har de ett recept kan inte vi veta ifall just de tabletterna de har på sig är utskrivna legitimt, eller köpta på svarta marknaden. Då kan vi inte göra någonting, säger Nicklas Paradis, områdespolis i Karlshamn.

Opioidanvändning totalt minskar

Anledningen till att förskrivningen ökar är att andra opioider, som tramadol, används i långt mindre utsträckning. Vidare har det varit leveransproblem och brist på andra opioider, enligt Peter Valverius.

– Även om oxikodonförskrivningen ökar, så har den totala förskrivningen av alla opioider i Blekinge minskat med omkring 20 procent de senaste fyra åren.

Läkemedelskommittén i Region Blekinge jobbar för att främja en säker läkemedelsanvändning i Blekinge, och nu vill de få ner förskrivningen av opioider ytterligare.

Hör mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet