Juni: Stjernlöf (M) avgick efter lång konflikt i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång konflikt inom Moderaterna i Region Blekinge, som avslöjades av SVT Nyheter Blekinge i december förra året, så valde regionrådet Emma Stjernlöf (M) att avgå i juni. Här berättar Erik Alfredsson hur det varit som journalist att följa turerna i den lokala politiken.

Att Stjernlöf (M) ännu inte kände sig välkommen i den moderata gruppen låg bakom beslutet att avgå, som kom den 4 juni. Då var planen att sitta kvar över sommaren och formellt avgå den sista september, men redan den 17 augusti lämnade hon sina poster i Region Blekinge med omedelbar verkan.

– På grund av allt som hänt det senaste året har jag och min familj farit oerhört illa, sa Emma Stjernlöf (M) i augusti.

Nyhetskalendern Blekinge 2021

Inledningsvis tog Erik Lindborg (KD) över det politiska arbetet i hälso- och sjukvårdsnämnden, men även han valde att lämna för att stötta Emma Stjernlöf (M).

Flera nyval

Det var inte bara konflikter som skakade Alliansen utan även ett plötsligt dödsfall som chockade Moderaterna. Efter drygt två månader med Johan Sandbergs tomma stol, fick ett nyval genomföras i november.

I dag är det Anders Lund (M) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden och Elin Petersson (M) som tagit över efter Johan Sandberg som ordförande för utvecklingsnämnden. Emma Swahn Nilsson (M) är nytt regionråd som ledamot i regionstyrelsens arbetsutskott.

– Det har ju inte varit helt lätt att ha koll på vem som ersätter vem. Men man har lärt sig mycket av att bevaka detta, säger SVT:s reporter Erik Alfredsson.

Andra nyheter från juni

Alexandra i Sölvesborg stals från sin mamma i Chile – adopterades bort

Sweden Rock fick ställa in festivalen – tappade intäkter för andra året i rad

Årets studenter sprang ut – på coronasäkert sätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetskalendern Blekinge 2021

Mer i ämnet