Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leif Håkansson (S), socialnämndens ordförande i Karlshamn, är självkritisk. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Styrande politiker självkritiska: ”Uppenbarligen inte tillräckligt”

Publicerad

Ett hundratal personer – främst unga – tros missbruka Oxycontin i Karlshamn. Och de styrande politikerna är självkritiska till hur de har hanterat frågan.

– Vi har ett bra drogförebyggande arbete, men det är uppenbarligen inte tillräckligt, säger Leif Håkansson (S), ordförande i socialnämnden.

Missbrukare som upplever att de har svårt att få hjälp, och ett kraftigt ökande Oxycontin-missbruk i Karlshamn. Det är två bärande problem som politikerna i Karlshamn har att handskas med – och oppositionen är kritisk till hur den styrande koalitionen har hanterat dem.

– Vi kan inte fortsätta i den här takten som är i dag. Vi står bara och stampar, och styret har gjort för lite. Man har inte satt ner foten och beslutat om en inriktning utan vi har fått driva på frågorna, säger Magnus Sandgren (M), ledamot i kommunstyrelsen och vice ordförande i BRÅ.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Åtgärder på gång

Socialnämndens ordförande håller med om att mer behöver göras, men säger samtidigt att åtgärder är på gång.

– Vi har antagit en arbetsform, SSPF, som innebär fördjupat samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritid. Där finns en koordinator som ska identifiera ungdomar som är på väg mot drogberoende. Det kommer att hjälpa, inte på kort sikt, men på lång sikt, säger Leif Håkansson (S), ordförande i socialnämnden.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet