Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Andningsmönster och hjärntrötthet – hör hur patienter med postcovid behandlas. Foto: Alfred Jakobsson/SVT.

Falu lasarett öppnar postcovidmottagning

Uppdaterad
Publicerad

I september öppnar Falu lasarett en samordnande mottagning för att hjälpa personer med långvariga besvär efter covid-19, så kallad postcovid. I Dalarna har 597 patienter fått en sådan diagnos.

Covidpatienter som intensivvårdades länge har fått rehabiliteringshjälp ända sedan pandemins start, och de senaste månaderna har rehabiliteringen utökats till att även omfatta dem som har fått långvariga besvär trots en lindrigare covidsjukdom i början.

Beroende på vilka symptom patienten har kan rehabiliteringen bland annat innehålla sjukgymnastik, lungundersökningar, arbetsträning och andningsövningar.

Specialister gör samlad bedömning

Nu ska dessa insatser samlas under samma tak i form av en postcovidmottagning.

– Primärvården är fortfarande navet så att man får en korrekt diagnos, men i höst ska vi ha multidisciplinära ronder där specialister från olika delar av lasarettet kan samlas och tillsammans bedöma hur patienterna kan få den bästa hjälpen, säger Anna Domeij, överläkare vid geriatrik- och rehabenheten vid Falu lasarett. 

– Det viktiga är också att se till att det är coviden det beror på, så att vi kan utesluta andra behandlingsbara sjukdomar eller problem med hjärtat till exempel, fortsätter hon. 

I videoklippet berättar överläkaren om vilka behandlingsmetoder som har varit viktigast utifrån vad de har lärt sig hittills. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet