Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Skiss Tengbomgruppen/SVT

Kommunalråd ifrågasätter uppgifter om arenafinansiering

Uppdaterad
Publicerad

Mona Forsberg (S) menar att det finns externa finansiärer som är intresserade att bekosta delar eller hela den nya arenan på Jordbron i Jönköping.

Men Centerpartiet ifrågasätter uppgifterna.

– Har hon långtgående löften om olika donationer då förväntar jag mig att hon kallar till en diskussion och berättar vilka de är, säger Ann-Marie Nilsson (C).

De rödgröna fällde med stöd av Sverigedemokraterna Alliansens arenaförslag under torsdagens kommunfullmäktige och Jönköpings kommun kommer nu gå vidare med arbetet att etablera en fotbollsarena på Jordbron.

Efter sammanträdet uppgav Mona Forsberg (S), oppositionsråd, för SVT Nyheter Jönköping att det finns finansiärer som visat intresse att bekosta arenan.

Arenabygget i Jönköping

– Det handlar om hela summan eller en delsumma, sa hon.

Uppgifter ifrågasätts

Men nu ifrågasätter Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande, uppgifterna från Socialdemokraterna.

– I det förslag som Mona Forsberg presenterade skulle kostnaden för arenan inarbetas i kommunens investeringsplan för 2018 till 2020, säger hon.

Läs mer: Ny arena vid Jordbron kan nu bli verklighet

Kommunen har beräknat kostnaden för en ny arena på Jordbron till 548 miljoner kronor och Ann-Marie Nilsson vill nu veta hur Socialdemokraterna tänker finansiera projektet.  

– De är skyldiga att svara när de driver igenom ett sådant kostsamt förslag. Kommer det besparingar på annat eller vill de höja skatten?

Vill inte avslöja finansiärer

Mona Forsberg står fast vid att det finns intresserade finansiärer som vill gå in med pengar i arenabygget, men att de inte pratat med övriga kommunalråd om vilka det är.

Hon vill heller inte berätta vilka det rör sig om för SVT Nyheter Jönköping.

– Det handlar om ett par stycken, säger Mona Forsberg.

Men är det rimligt att tro att de kommer betala för hela arenan?

– Den möjligheten finns, men vi måste ta ställning till vad det är för finansiärer som ställer upp med pengarna. Det är viktigt att vi som kommun kan ta del av arenan, säger hon.

Om ni inte får in så mycket kommer ni då höja skatten?

– Vi tänker inte höja skatten. Vi vill inte ställa detta mot välfärdsfrågor.

Läs mer: Nu avgörs fotbollsarenans framtid

Och även moderater bekräftar att det finns finansiärer som vill bygga arenan på Jordbron.

Janne Hedell (M) och Anders Jörgensson (M) gick ut i Jönköpings-Posten och berättade att finansiärerna är beredda att bygga en multiarena om kommunen står för markarbeten och infrastruktur.

– De ser det som en investering och därför att det är viktigt för dem att multiarenan byggs just på Jordbrovallen. De ser utveckling i området kring södra Munksjön och de vill vara med där, säger Jörgensson till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arenabygget i Jönköping

Mer i ämnet