Så ska jägarna ta prover på älgar – ”gräva ut hjärnstammen”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en något annorlunda älgjakt i Arvidsjaur och Arjeplog i år. Alla vuxna älgar som skjuts i kommunerna kommer att provtas för att kartlägga hur pass utbredd avmagringssjukan, CWD, är.

I våras berättade SVT Nyheter Norrbotten att hjortdjurssjukdomen CWD, även känd som avmagringssjukan, hittats hos två älgar i Arjeplog och Arvidsjaur. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Jordbruksverket drog snabbt i gång arbetet med att kartlägga sjukdomen för att ta reda på om det är en smittsam typ av CWD.

Jägarna får egna provkit

Renskötare och jägare i kommunerna har informerats och när älgjakten nu inleds så kommer jägarna att bistå myndigheterna i provinsamlingen.

Avmagringssjukan i Norrbotten

– Jag tror att det kommer att gå bra, och att det är väldigt få älgar som har sjukdomen, säger Krister Iseby, ordförande i Arvidsjaurs jaktvårdskrets.

Arvidsjaurs jägare har fått 400 provkit, och varje vuxen älg som skjuts kommer att testas och proverna skickas sedan med brev till SVA. Trots att det inte finns någon forskning som visar att CWD kan smittas till människor så uppmanar Jordbruksverket att man inte ska äta en smittad älg, och det kan dröja upp till en vecka efter att en älg skjutits innan det går att dra några slutsatser, och köttet kan ätas.

Finns en oro

– Beroende på vilket väder det blir kanske man måste stycka ner älgen. Då är det viktigt att märka de påsar med kött från älgar man inte fått svar på.

Enligt Krister Iseby finns det en oro över avmagringssjukan bland jägarna i Arvidsjaur.

– Sen finns det de som är oroade över själva provtagningen. Men vi är vana att hantera djur och posta ett brev ska nog inte vara så svårt, säger Krister iseby.

I klippet kan du se när Krister Iseby visar ett av provkiten och berättar hur provtagningen går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avmagringssjukan i Norrbotten

Mer i ämnet