Fängelsedomen mot den 20-årige man som dömdes för mordet på en ung kvinna står fast. Foto: Polisens förundersökning

Morddömd 20-åring får ingen HD-prövning – straffet står fast

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-årige man som dömdes för dödsskjutningen av en kvinna på Notviken i Luleå får ingen prövning i Högsta domstolen. Det långa fängelsestraffet står därmed fast.

Det var förra sommaren som en kvinna hittades skjuten till döds vid stranden på Notviken. Åtta skott avlossades, fem av dessa träffade kvinnan i ansiktet och de övriga i hennes kropp.

En 20-årig man dömdes för mordet i både tingsrätten och hovrätten till fängelse i 14 år.

Dödsskjutningen i Luleå

Den dömde har fortsatt neka till brott och överklagade till Högsta domstolen. Advokat Viktor Banke skrev att det inte är styrkt att hans klient begått de åtalade gärningarna och att han ”under alla omständigheter har han ådömts ett för strängt straff”.

”Det är en besvikelse”

Högsta domstolen meddelade dock under torsdagen att de inte meddelar prövningstillstånd. Det har inte kommit fram något skäl för detta efter att de har gått igenom materialet.

– Jag tycker att det är en besvikelse eftersom det finns flera intressanta rättsfrågor jag tycker att Högsta domstolen skulle pröva, säger advokat Banke och nämner bland annat hur påföljden ska läsas.

I hovrätten dömdes även den så kallade chauffören till fängelse i ett år och sex månader för grovt skyddande av brottsling. Två andra män som dömdes för medhjälp till mordet i tingsrätten friades av hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Luleå

Mer i ämnet