Det är Mark- och miljödomstolen som avgör om dammen får rivas eller inte. Foto: Anders Nord/SVT

Frågan om Järle kvarndamm går vidare

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt kommer att ta upp frågan om Järle kvarndamms framtid, det framgår av handlingar som kommit in till Nora kommun.

Nora kommun har tillsammans med Hembygdsföreningen Nora Skog, Örebro läns hembygdsförbund, Örebro läns museum och flera privatpersoner överklagat den tidigare domen som gav Naturvårdsverket rätt att riva Järle damm.

Under slutet av oktober meddelades så kallat prövningstillstånd i frågan vilket innebär att det blir rättegång i Mark- och miljööverdomstolen.

Järle kvarndamm

Hindrar vattenlevande djur

Det var 2020 som Naturvårdsverket lämnade in en ansökan om att få riva delar av dammanläggningen till Mark-och miljödomstolen. Anledningen var att dammen hindrar vattenlevande djur från att leva och utvecklas i ån.

Natuvårdsverket vann i mark- och miljödomstolen men domen överklagades alltså och nu kommer frågan om dammens framtid att avgöras i högre instans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järle kvarndamm

Mer i ämnet