Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helena Vilhelmsson (C) vill få till en debatt kring att värna kulturmiljöer. Foto: SVT

Politiskt ljus på Järle kvarndamms historia och öde

Uppdaterad
Publicerad

Än är inte sista ordet sagt om Järle kvarndamms öde i Nora kommun och nu lyfter riksdagsledamoten Helena Vilhelmsson (C) frågan politiskt. I en fråga till Amanda Lind (MP) vill hon veta hur staten värnar kulturmiljöer när olika intressen ställs mot varandra.

I våras fick Naturvårdsverket rätt att riva dammen vid Järle kvarn, enligt en dom vid mark- och miljödomstolen. Den domen har överklagats till mark- och miljööverdomstolen, bland annat med hänvisning till att man inte tagit hänsyn till kulturvärdena vid platsen. Det är ännu inte klart om överdomstolen kommer att ta upp fallet eller inte.

Men nu sätter alltså centerpartisten Vilhelmsson ljus på frågan den politiska vägen och har vänt sig till kulturminister Amanda Lind (MP).

– Jag inser ju att varken ministern eller regeringen kan göra något i det enskilda ärendet, men jag vill få igång en debatt så att man vet vad man ska göra vid sådan här målkonflikter, säger Helena Vilhelmsson (C).

I klippet får du höra Helena Vilhelmsson (C) utveckla sitt resonemang om varför hon lyft frågan och vad hon hoppas att en debatt i riksdagen till hösten ska ge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Järle kvarndamm

Mer i ämnet