Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Finsk barnfamilj chockad – hamnade mitt i militärövning på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

På några sekunder omringades familjens husbil av maskerade soldater som pekade på dem med automatvapen. Familjen upplevde situationen som mycket hotfull och de skrek rakt ut eftersom de först inte förstod att det var svenska soldater på övning som stoppade dem. Försvarets fordon var vitmålade.

Så beskriver en familjemedlem situationen i ett brev till Försvarsmakten. Det var fredag 22 oktober som resenärerna rörde sig i trakten av Ahrs fiskeläge på norra Gotland.

Efter att de stoppats gjorde en soldat tecken åt föraren att slå av tändningen. När föraren talar om för soldaten att det finns barn i bilen blir den senare mycket överraskad. Han frågade då förvånat om de inte var en del av övningen.

Efter att husbilen kontrollerats och familjemedlemmarna visat legitimation slappnar stämningen av. Militären eskorterar därefter familjen ut ur övningsområdet och ber om ursäkt för det inträffade.

”Förstår om de blev skrämda”

I brevet ifrågasätts varför det inte fanns varningsskyltar uppsatta vid vägarna till området.

– Det här inträffade vid det gamla övningsfältet Trelge. Det var skyltat på en del ställen, men när vi befinner oss vid platser som vi normalt inte rör oss i är det svårt att vara heltäckande, säger Tomas Ängshammar, kommunikationschef vid P18.

– Det är däremot tydligt skyltat att det är fordonstrafik förbjuden. Vår personal hade ingen anledning att tro något annat än att husbilen var med i övningen. Jag har full förståelse för att familjen blev skrämd, men sådant här är även stressande för vår personal. Jag vill understryka att det inte förekom skarp skjutning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet