Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aleksa Brantner flydde sin hemstad Dnipro med sina barn Mia och Jenny. I Lund träffade de Viktoriia Kurylo från Donetsk. I klippet hör du Aleksa Brantner berätta om situationen. Foto: Emilio Garro/SVT

Familjen väljer hunden framför boende i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Aleksa Brantner har flytt kriget i Ukraina med hund och två barn. Familjen har erbjudits boende av Lunds kommun men känner sig tvingade att tacka nej, eftersom kommunen inte tillåter husdjur.

Från och med 1 juli har kommunerna ansvaret att ordna boende åt de skyddsbehövande från Ukraina som hänvisats dit av Migrationsverket. Sällskapsdjur tillåts normalt inte på grund av allergi- och hygienskäl och därför har Lunds kommun valt att stå fast vid den regeln.

Thobias Ligneman, kommunikatör på serviceförvaltningen Lunds kommun, berättar att de använt ett nedlagt äldreboende till ukrainska flyktingar och gått på Migrationsverkets rekommendationer om sällskapsdjur. 

Ukrainska flyktingar i Skåne

– Vi har hittills inte haft någon diskussion om att ändra på detta, men i och med att vi nu även börjar erbjuda boende i lägenheter är det kanske läge att diskutera det, säger Thobias Ligneman.

Tvungna att tacka nej till erbjudet boende

Aleksa och hennes familj kom till Sverige i mars från Dnipro i östra Ukraina. Till en början har de bott hos en privatperson i Lund men sedan fick de erbjudande från Lunds kommun om boende. Ett erbjudande de varit tvungna att tacka nej till då hunden Tesla inte får följa med.

– Det känns fruktansvärt, Tesla är en del av familjen. Vi har redan fått säga hejdå till familj i Ukraina och vi vill inte säga hejdå till fler, säger Aleksa Brantner.

Se mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet