Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals demonstranter från Sverige och Danmark samlades i Malmö för att visa stöd till folket i Gaza Foto: Johan Dernelius/SVT

Tusentals i demonstration för Gaza i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna till stöd för folket i Gaza fortsätter i Malmö. Under söndagen samlades tusentals från Sverige och Danmark för att visa sitt stöd.

Varje helg sker demonstrationer i Malmö till stöd för folket i Gaza, detta sedan kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas bröt ut. Likaså idag då tusentals marscherade genom staden.

– Det är jättetragiskt. Världen tittar på men det är inget som händer, säger Mohammad Khalil.

Sedan terrorattacken i Israel den 7:e oktober har nästan 30 000 palestinier dödats i Gaza av israelisk militär, enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet. Många har tvingats lämna sina hem och det råder brist på mat och vatten.

– Vi är här för att stödja folket i Gaza. Det är folket som lider, säger Kotaiba Aal.

Se mer från demonstrationen i klippet ovan eller följ direktrapporteringen om Hamas och Israel nedan.

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN: Över 450 000 tvingades fly förra veckan

360 000 personer i Rafah och 100 000 personer i norra Gaza tvingades nyligen fly, skriver FN.

Den senaste veckan har krigföringen trappats upp. Dels har Israel inlett attacker i Rafah, anfall som IDF själva beskriver som i "precisa operationer", och dels har de återupptagit sitt fokus på norra Gaza.

Områdena i norra delen av landremsan var tidiga mål i den israeliska invasionen och efter vad IDF menar är Hamasaktivtet i området Jabalia har det nu blivit mål igen.

IDF släppte en video på stridsvagnar på väg mot Jabalia och boende uppger sig ha sett fordonen.

Hör vittnesmålen och se Hamas påstådda attack mot en stridsvagnarna i videon ovan.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Blinken följer förhandlingarna om vapenvila

Under måndagen röstade FN:s säkerhetsråd ja till vapenvila i Gaza.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken har nu i uppdrag att fortsätta följa förhandlingarna på plats i regionen.

- Hans roll är väldigt viktigt i de här förhandlingarna och han har nu i uppdrag att sätta press på Hamas och följa den här överenskommelsen, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Nu är det upp till Israel och Hamas att gå med på ett avtal.

- Det har inte kommit några besked från Israel huruvida det här är en överenskommelse som de faktiskt har accepterat, men enligt USA är Israel positiva till det som presenterats, säger utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia.

Fyra ihjälskjutna på Västbanken

Fyra personer dödades på måndagen av israeliska styrkor i staden Kafr Naima, nordväst om Ramallah på ockuperade Västbanken, enligt palestinska myndigheter.

Enligt Israels militär besköts fyra personer i ett flyende fordon som försökte köra över israeliska styrkor. Israelisk polis uppger att en pistol och sprängladdningar hittades i fordonet.

En av de dödade anklagas för att ha tänt eld på en husvagn tillhörande en illegal israelisk bosättning, skriver AFP. (TT)

Markerad händelse

FN pausar verksamhet vid Gaza-piren

Endast ett par dagar efter att den temporära piren vid Gazas kust åter sattes i bruk efter att ha reparerats i flera veckor, beslutar nu FN:s livsmedelsprogram att pausa sin verksamhet i väntan på en omfattande säkerhetsbedömning av biståndsarbetares säkerhet. Det rapporterar en talesperson från FN till CNN.

Pausen annonserades efter den israeliska operationen i Nuseirat i centrala Gaza, där hundratals palestinier dödades. Amerikanska Pentagon medger att det förekom "viss israelisk militär aktivitet" i närheten av piren, men förnekade att den användes i operationen.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Säkerhetsrådet röstar ja till vapenvila i Gaza

FN:s säkerhetsråd har ställt sig bakom en amerikansk resolution om vapenvila i Gaza.

Enligt USA ställer Israel sig positivt till förslaget, som består av en plan i tre delar. Hamas välkomnar förslaget och säger sig vara villiga att förhandla, skriver Reuters.

I den första fasen ingår en sex veckors lång vapenvila, där bland annat frisläppandet av gisslan samt av palestinska fångar ingår. Gazabor ska även få lov att återvända hem och humanitär hjälp ska levereras.

I den andra fasen ska ett permanent slut på striderna införas. Israel ska då dra sig tillbaka från Gazaremsan. I tredje fasen påbörjas arbetet med att återuppbygga Gaza.

Hizbollah: Attackerat IDF:s högkvarter

Gränsområdet mellan Israel och Libanon har de senaste dagarna drabbats av flera attacker.

På måndagen meddelar den iranstödda shiamilisen Hizbollah att man skjutit ned en israelisk drönare i södra Libanon – en attack som även Israels militär (IDF) bekräftar.

Senare uppger Hizbollah att man också attackerat IDF:s högkvarter vid Nahariya i norra Israel, skriver Al Jazeera. Enligt gruppen ska det utöver skador på byggnaden resulterat i "bekräftade dödsfall".

Enligt Hizbollah är attackerna ett svar på Israels attacker mot libanesiska städer under söndagen –där två personer uppges ha dödats, enligt Reuters.

Markerad händelse

Al Jazeera: Falska uppgifter om dödad journalist

Under lördagen fritogs fyra israeliska gisslan i Nuseirat i centrala Gaza av Israels militär (IDF).

Efter insatsen hävdade IDF att personer ur gisslan som fritagits hållits hos en journalist i centrala Gaza, som dödades i räden. IDF har inte presenterat några bevis för påståendet.

I flera inlägg har IDF kopplat samman journalisten med den qatariska nyhetskanalen Al Jazeera, som förbjudits i Israel. I flera mycket spridda inlägg har andra personer hävdat att han arbetar för Al Jazeera.

Nyhetsbolaget skriver på X att mannen inte arbetat för dem. Han står dock som medförfattare till en opinionstext som publicerades på deras sajt 2019.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hamas uppmaning till USA: "Pressa Israel till fred"

En högt uppsatt inom Hamas ber USA att sätta press på Israel för att nå ett slut på kriget i Gaza, rapporterar Reuters.

"Vi ber USA:s regering att sätta press för att stoppa kriget mot Gaza och Hamasrörelsen är redo att hantera alla initiativ som leder till ett slut på kriget",meddelar Hamas Sami Abu Zuhri.

USA:s utrikesminister Antony Blinken besöker under måndagen Israel för att träffa premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant.

Hör SVT:s korrespondent Stina Blomgren om turerna kring vapenvilan i klippet.

USA:s uppmaning till FN: Rösta om vapenvilan

Det är i FN:s säkerhetsråd som USA begärt en omröstning om planen för en "Omedelbar vapenvila med frigivning av gisslan" mellan Israel och Hamas, uppger AFP.

– I dag har USA uppmanat säkerhetsrådet att gå mot en omröstning som stöder förslaget på bordet, säger Nate Evans, talesman för den amerikanska delegationen, enligt AFP.

Markerad händelse

Israelisk brigadgeneral avgår

Avi Rosenfeld, israelisk brigadgeneral, avgår. Detta för att han inte lyckats skydda de israeliska gränssamhällena nära Gaza under Hamas attack i oktober, rapporterar Haaretz.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Gantz parti lämnar Israels regering

Oppositionsledaren Benny Gantz parti lämnar Israels regering, meddelar han under en presskonferens på söndagskvällen enligt Reuters.

Enligt Gantz förhindrar premiärminister Benjamin Netanyahu en ”riktig seger”, och han beskriver sitt beslut att lämna som ”komplext och smärtfyllt”.

Det var i maj som Gantz ställde ultimatumet att hans parti skulle lämna regeringen om inte en ny efterkrigsplan för Gaza antogs före den 8 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet