70-åring hittades död i Markaryd – idag kommer domen

Uppdaterad
Publicerad

De rättsliga följderna efter det misstänkta mordet på en 70-årig man i Markaryd kan nu få sitt slut. Domen faller under tisdagseftermiddagen och åklagaren vill se att de två misstänkta för brottet ska dömas till livstids fängelse för mord.

Enligt försvarsadvokaterna saknas det teknisk bevisning som knyter de misstänkta till brottet.

Gunilla Öhlin, åklagare i fallet, säger att det starkaste beviset är sättet som 70-åringen anträffades på och de skador han ådragit sig.

Markarydsfallet

Den 70-årige mannen hittades död i ett skogsparti i trakterna kring Markaryd i början av augusti förra året. Mannen var bunden och svårt misshandlad. 70-åringen hade då varit anmäld saknad i tio dagar.

Åklagaren har åtalat männen för mord, alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död samt för tillgrep av fortskaffningsmedel. En av dem är också åtalad för försök till bedrägeri efter att ha försökt ta ut pengar med 70-åringens bankkort.

”Vållat av annan person”

Efter att polisen gått ut med en internationell efterlysning kunde de båda misstänkta männen, som båda är i 50-årsåldern och ukrainska medborgare, gripas utomlands.

Rättsläkaren har kommit fram till att omständigheterna kring hur 70-åring dog talar starkt för att dödsättet är vållat av annan person men någon direkt dödsorsak har inte fastställts.

– Det är ju någon naturligtvis som har lagt den här mannen ute i skogen, någon av de tilltalade eller en av dem och det är åklagarens uppgift att styrka att var och en gjort sig skyldig till detta, säger Torgny Dahlberg som företräder en av de åtalade männen.

Åklagaren menar dock att brotten skett i samförstånd.

Nekar till mord

Den oklara dödsorsaken tillsammans med avsaknad av teknisk bevisning som knyter de två misstänkta till brottet kommer att göra det svårt för tingsrätten att döma männen för mord, enligt försvarsadvokat Torgny Dahlberg.

Åklagaren säger dock att bevisläget är bra och lyfter bland annat fram tejp som anträffats på olika platser med bäring på de båda misstänkta.

De båda misstänkta männens bil gick sönder i Markaryd. Åklagaren menar att de mördade 70-åringen i samband med att de då stal hans bil. Foto: Ur polisens förundersökning

Ingen av männen säger sig ha mördat 70-åringen men medger vissa omständigheter, som att ha kört eller suttit i 70-åringens bil. De misstänkta skyller på varandra när det gäller hur de kommit över bilen.

De misstänkta är kvar i häkte i väntan på dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markarydsfallet

Mer i ämnet