Från häktningen mot sex av de misstänkta i Växjö i december

Misstänkta människohandlare häktade

Publicerad

När häktningsförhandlingarna under fredagen inleddes mot sex personer misstänkta för människohandel där tiggare utnyttjats gjordes det bakom stängda dörrar.

Enligt åklagaren är ärendet fortfarande i ett så känsligt skede att media och allmänhet inte fick vara med under häktningsförhandlingarna, med hänvisning till så kallad förundersökningssekretess.

Häktningsförhandlingarna mot de misstänkta kommer att avhandlas en efter en och den man som först ställdes inför rätten är en 24-årig man.

Han bestred misstankarna men häktades. Åtal mot mannen ska vara väckt senast den 5 januari.

Häktningsförhandlingarna hålls på polishuset i Växjö. Fyra personer har begärts häktade misstänkta för människohandel. För övriga två handlar misstankarna för medhjälp till människohandel.

Bott under miserabla förhållanden

Det var i tisdags som tio personer greps, misstänkta för människohandel, vid en stor insats styrd av polisen i Växjö. Människor misstänks ha tvingats till att tigga i Sverige och under tiden ha bott under miserabla förhållanden i bland annat Hultsfred och Virserum.

Under torsdagen beslutade åklagare att begära sex personer häktade i utredningen. Men misstankarna kvarstår mot de övriga. 

Alla fortfarande misstänkta

– Utredningen fortskrider i samtliga fall, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i Syd, till SVT Nyheter Småland.

Nio av dem som greps i tisdags är missänkta för människohandel. För den tioende gäller brottsrubriceringen penningtvättsbrott i näringsverksamhet.

Tre gripna i Bulgarien

Förutom de som gripits i Sverige har tre män gripits i Bulgarien misstänkta för inblandning i människohandleln. Två greps i första skede. De har häktats och sitter i förvar i Bulgarien.

Den tredje greps under torsdagskvällen, på flygplatsen i Sofia. Den gripne personen hade varit internationellt efterlyst och har begärts utlämnad till Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet