Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler tjejer har kommit in i yrket och kan sprida en bild av jobbet på sociala medier. Foto: Johan Nilsson/TT

Tjejkväll lockade fler kvinnor till att bli deltidsbrandmän

Publicerad

För att locka fler kvinnor att bli brandmän satsade räddningstjänsterna i Högsby och Mönsterås på särskilda tjejkvällar och via dessa har de nu lockat till sig fyra nya deltidsbrandmän.

Räddningstjänsterna i Högsby och Mönsterås har, precis som många andra räddningstjänster, haft svårt att rekrytera deltidsbrandmän.

För några år sedan fanns diskussioner om att låta personal inom hemtjänsten hoppa in och jobba inom brandkåren vid larm. Men det rann ut i sanden eftersom hemtjänstpersonal alltid är på väg hem till någon som har bokad tid.

Riktade tjejkvällar

Ett försök som ändå föll väl ut är dock räddningstjänstens särskilt riktade tjejkvällar som lett till att två kvinnor på vardera ort, Högsby och Mönsterås, ska påbörja utbildning inom räddningstjänsten.

Till själva tjejkvällen var det fler som kom. Erica Williamsson är administratör på räddningstjänsten i Högsby/Mönsterås och hon tror att det beror på att räddningstjänsten är mer synlig i sociala medier, att fler tjejer kommit in i yrket och kan sprida en bild av jobbet.

”Kex, ost och cider”, i klippet ovan berättar Erica Williamsson om tjejkvällarna och vilket resultat de fått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mönsterås

Mer i ämnet