Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Södertälje kommun lagt planerna om att återuppta bakgrundskontrollerna på is och vad det kostade att bryta avtalet i förtid. Foto: Clara Fritzon/SVT

Södertälje kommun bryter med säkerhetsbolaget – inga bakgrundskontroller aktuella

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun drar nu tillbaka planerna på att återuppta bakgrundskontroller vid nyrekryteringar.

– Vi vill inte vara ute i gråzonen, säger stadsdirektör Magnus Gyllestad.

I sin strävan att komma åt kriminella och förhindra dem från att jobba på Södertälje kommun bröt kommunen själva mot lagen konstaterade Justitieombudsmannen, JO i höstas.

SVT:s granskning visade också att kommunen lämnade bort ansvaret för de tusentals personuppgifterna, att dataskyddsombuden hindrades att granska processen och att det inte gjordes någon konsekvensbedömning innan bakgrundskontrollerna påbörjades.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Efter JO:s kritik pausades kontrollerna, men kort därpå meddelade Södertälje kommun att de skulle återupptas vid nyrekryteringar. En grupp bestående bland annat av kommunens jurister skulle titta på hur det skulle gå att genomföra och återrapportera till stadsdirektören i slutet av februari i år.

Snabbutredning tillsattes

Samtidigt tillsatte regeringen en snabbutredning som fick i uppdrag att se över möjligheten att ge kommuner rätt att kontrollera anställda mot polisens brotts- och misstankeregister som ska vara klar 31 oktober.

I väntan på vad utredningen landar i avvaktar alltså nu Södertälje kommun och väljer att inte återuppta bakgrundskontrollerna ens för nyanställda.

Kostnad för att gå ur avtalet

Avtalet med det säkerhetsföretag som genomförde bakgrundskontrollerna åt kommunen har därmed sagts upp i förtid.

– Det blev en kostnad för att gå ur avtalet, säger Magnus Gyllestad.

Södertälje kommun avsatte 9 miljoner för bakgrundskontrollerna för perioden 2022-2025 men redan i juli 2023 hade kontrollerna kostat 7,3 miljoner kronor.

Hör i videon ovan om vad kommunen fick betala för att bryta avtalet med säkerhetsföretaget och vad som händer nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Mer i ämnet