Margot Wallström (S) planerar att besöka Södertälje. Foto: TT

Utrikesministern väntas besöka Södertälje – folkmordet 1915 på agendan

Publicerad

Just nu planeras ett Södertäljebesök för utrikesminister Margot Wallström med anledning av statsministerns tidigare besked i folkmordsfrågan. Boel Godner (S) hoppas nu på ett annat budskap från regeringen.

Det var under Stefan Löfvens besök i Södertälje den 1 maj som SVT Nyheter Södertälje kunde avslöja att regeringen inte kommer att arbeta för att erkänna folkmordet 1915, då cirka 1,5 miljoner människor från minoriteter som armenier, assyrier/syrianer mördades i dåvarande Osmanska riket.

Nu planeras ett besök i Södertälje från utrikesminister Margot Wallström (S).

– Det är med anledning av statsministern uttalade om folkmordet 1915, som slog ner som en bomb i Södertälje, som Wallströms besök planeras, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hoppas på annat besked

Boel Godner hoppas att Margot Wallström ska ge ett annat besked än statsministern.

– Det återstår en del att säga, och vi hoppas att hon ska kunna säga något med en annan inriktning, att regeringen jobbar aktivt med att kunna erkänna, säger Boel Godner (S).

Utrikesministern har tidigare kritiserats för att inte ta ställning i frågan. Vad pekar mot att Wallström ska ge annat besked?

– Jag vill inte säga mer om det nu, jag får återkomma när vi planerat färdigt besöket. 

Datum för besöket är ännu inte satt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkmordet 1915

Mer i ämnet